Και νέο σενάριο-σοκ για την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί… αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015 εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.
Στην προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα των 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό, στο οικονομικό επιτελείο κατεβάζουν τον πήχη κάτω και από τις 30.000 ευρώ μεικτά για τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν με συντελεστή 30%-50% υψηλότερο από τον ισχύοντα για φέτος.
Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση πρέπει να βρει από την αύξηση των φόρων 1 δισ. ευρώ και αναζητά τα έσοδα αυτά στην έκτακτη εισφορά και στον ΦΠΑ.
Για τον ΦΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει ο χαμηλός συντελεστής που θα περιλαμβάνει τα φάρμακα στο 6%, όμως θα αυξηθεί ο ενδιάμεσος κατά μία με δύο μονάδες και έτσι αντί για 11% θα είναι είτε 12% είτε 13% και σε αυτόν θα συμπεριληφθούν όλα τα βασικά τρόφιμα.
Παράλληλα θα γίνει μετάταξη περισσότερων προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή στον υψηλό του 23% έτσι ώστε να διασφαλιστούν περισσότερα έσοδα.
Κι αυτό για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, αφού αυτή η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις.
Η έκτακτη εισφορά
Η πρόταση της Αθήνας είναι πλέον να αυξηθεί (να επιστρέψει στο 100%) η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα από 22.000 ευρώ τον χρόνο και πάνω ή στην καλύτερη για τους πολίτες περίπτωση από τα 25.000 ευρώ και πάνω.
Σε αυτή την περίπτωση, θύματα θα πέσουν και φορολογούμενοι που βγάζουν λιγότερα και από 2.000 ή και 1.800 ευρώ καθαρά τον μήνα, χωρίς να εξετάζονται οι κοινωνικές ή οικογενειακές ανάγκες τους, αν είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κ.λπ.
Το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, βρίσκεται υπό επεξεργασία, για να προταθεί στην πλευρά των δανειστών ως δημοσιονομικό «αντίμετρο» για τη διατήρηση της έκπτωσης (με τη μορφή επιστροφής από το Δημόσιο) του 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.