Στο EuroWorking Group θα “παιχτεί” ο χειμώνας των Ελλήνων!!

Κοινοποίηση:
sunedriazei-ektaktws-to-euro-working-group.w_hr

Αυτά θα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων..

Με στόχο την οριστικοποίηση της νέας λίστας προαπαιτούμενων δράσεων, η υιοθέτηση των οποίων θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες -με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη- το EuroWorking Group. Πριν καλά-καλα κλείσει η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για την πρώτη λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν τις δόσεις των 2+10 δισ. ευρώ, το Μαξίμου βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Κυβέρνηση και δανειστές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις αρχές Δεκεμβρίου. Το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα για να ελέγξει την πορεία υλοποίησης του δεύτερου πακέτου που περιλαμβάνει 10-15 δράσεις που θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου για να ξεκλειδώσει η υποδόση του 1 δις. ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του πρώτου ελέγχου του προγράμματος.

Στη λίστα αυτή που παρέδωσαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα αγκάθια του ασφαλιστικού και των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών, τη φορολόγηση των ενοικίων και του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο χαλαρά, ωστόσο αφήνουν έναν μήνα για συζήτηση και διαβουλεύσεις τόσο στο εσωτερικό της, όσο και με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και κυρίως το περιθώριο για διαπραγματεύσεις για τις υπόλοιπες δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών χωρίς την μόνιμη απειλή του κουρέματος καταθέσεων.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να «σπάσει» στα δύο τις παρεμβάσεις στο φορολογικό, μεταθέτοντας για τις αρχές του 2016 τα πιο επώδυνα φορολογικά μέτρα, δηλαδή την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες και τα ενοίκια και την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.

Στη δεύτερη αυτή λίστα των προαπαιτούμενων θα περιλαμβάνονται θέματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τον ΑΔΜΗΕ, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Ειδικά για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο υπάρχει ρητή αναφορά στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως αναφέρεται, η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων θα πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης και η ένταξη τους στα μισθολογικά κλιμάκια θα καθορίζεται ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας και τα τυπικά τους προσόντα ή την κατοχή θέσης ευθύνης.

Τα σημαντικότερα μέτρα που περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων είναι:

1. Οι παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προβλέπονται στο Μνημόνιο για τον Δεκέμβριο.

2. Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

3. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ), μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020.

5. Η ψήφιση του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

6. Η δημιουργία της ομάδας δράσεις που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

7. Η δημιουργία της νέας γραμματείας εσόδων που θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.

9. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

10. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δύσκολα θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: