Σε όλους τους πολέμους που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, φαίνεται ξανά και ξανά ότι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο είναι οι αδύναμοι, δηλαδή οι γυναίκες και τα παιδιά. Μια τέτοια περίπτωση είναι κι αυτού του μόλις ενός έτους αγοριού, που έμεινε ορφανό από τον πόλεμο.
Ένα βίντεο δείχνει το υποσιτισμένο αγοράκι που διασώθηκε από ένα βομβαρδισμένο σχολείο στη Μοσούλη του Ιράκ. Το παιδί κατάφερε να επιβιώσει μόνο του για τέσσερις ημέρες.
Ιρακινοί στρατιώτες καθάρισαν το γεμάτο σκόνη παιδί, του οποίου η μητέρα σκοτώθηκε στη συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ του ISIS και των κυβερνητικών στρατευμάτων. Το αδύναμο και υποσιτισμένο αγοράκι βρέθηκε ζωντανό από τον Ιρακινό στρατό στην πυκνοκατοικημένη Παλιά Πόλη της Μοσούλης.
Στο βίντεο, ακούγεται ένας στρατιώτης να λέει ότι το παιδί δεν είχε φάει για πολλές μέρες και ότι η οικογένειά του, η μητέρα του δηλαδή και ο παππούς του, σκοτώθηκαν στην περιοχή Bab Sinjar. Ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν την Κυριακή μια επίθεση για να διεκδικήσουν εκ νέου την Παλιά Πόλη, τη μόνη περιοχή στη Μοσούλη υπό τον έλεγχο του ISIS.
Δύο δημοσιογράφοι, o Stephane Villeneuve από τη Γαλλία και o Bakhtiar Haddad από το Ιράκ σκοτώθηκαν από έκρηξη σε ορυχείο στην Παλιά Πόλη, και δύο άλλοι Γάλλοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το διπλωματικές πηγές στο Παρίσι.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για τις συνθήκες διαβίωσης 100.000 πολιτών, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά. Είναι παγιδευμένοι, έχουν ελάχιστο φαγητό, νερό και φάρμακα και ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
«Υψηλός αριθμός» θανάτων έχουν αναφερθεί τη Δευτέρα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Επίσης, έχει ξεσπάσει τροφική δηλητηρίαση σε ένα στρατόπεδο για τους ξεριζωμένους Ιρακινούς πολίτες έξω από τη Μοσούλη, και πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με Ιρακινούς Αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας, Seif al-Badr, στο στρατόπεδο Hasansham υπήρξαν 752 περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης και δύο θάνατοι, μιας γυναίκας και του παιδιού της. Ο εκπρόσωπος του γραφείου μετανάστευσης του ΟΗΕ, Joel Millman, είχε επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Ποιο είναι το νόημα όλης αυτής της αιματοχυσίας; Είναι οικονομικοί, θρησκευτικοί, πολιτικοί λόγοι; Τι;
Κάτι τέτοιες εικόνες μας κάνουν να χάνουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα… Όπως έχει πει άλλωστε και ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες, ο Νίκος Καζαντζάκης:
«Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά…»