Συγκλονιστικές μαρτυρίες από αστροναύτες για το Διάστημα! «Γ@@@@ο! Τι βλέπω τώρα εδώ έξω;»

Κοινοποίηση:
mae-708_0

Το να μπορεί να δει κανείς τον πλανήτη μας από το διάστημα είναι μια σπάνια απόλαυση: Μόνο 540 άνθρωποι το έχουν καταφέρει.

Επτά αστροναύτες που έχουν εκτοξευτεί από τη Γη με τη NASA μίλησαν για τις εμπειρίες τους στην εκπομπή του National Geographic «One Strange Rock».

Η εκπομπή, την παραγωγή της οποίας υπογράφει ο Ντάρεν Αρονόφσκι, ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς η ζωή στη Γη λειτουργεί από μια σειρά από οπτικες γωνίες: αντιπαραβάλλει τις μακροσκοπικές του πλανήτη από το διάστημα με μικροφωτογραφίες μερικών από τους μικρότερους οργανισμούς, που είναι τέσσερις φορές πιο μικροί από μια ανθρώπινη τρίχα.

Όλοι οι αστροναύτες που πήραν μέρος στη σειρά του National Geographic. Φωτογραφία: AP

Ο Αρονόφσκι δήλωσε πως η εκπομπή αυτή στοχεύει να αναδείξει «το όμορφο ρολόι» της Γης. «Είναι πολύ πιο περίπλοκο από ότι ένας άνθρωπος μπορεί να συλλάβει» είπε.

Οι αστροναύτες που μίλησαν στην σειρά ανέφεραν πως το να αφήσουν τη Γη άλλαξε το πώς βλέπουν τον κόσμο μας με αξιοθαύμαστους τρόπους. Μερικοί απέκτησαν μια διαφορετική κατανόηση της επιστήμης που διδάσκονταν ως παιδιά, ενώ άλλοι εκτίμησαν το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ανακυκλώνουμε τα ούρα μας για να φτιάξουμε καφέ στη Γη.

Οι επτά αστροναύτες συνομίλησαν και έδωσαν τη δική τους άποψη για το τι πραγματικά σημαίνει να βρίσκεσαι στο διάστημα. Και οι 7 είχαν μια ευρεία ποικιλία αντιδράσεων για τη ζωή στο διάστημα. Κάποιοι δήλωσαν ότι τους έκανε να αισθάνονται μικροί και ασήμαντοι, ενώ άλλοι είπαν ότι ένιωσαν σαν θεοί.

Αλλά προέκυψε ένα κοινό θέμα: η ζωή στο διάστημα έδωσε την ευκαιρία στους αστροναύτες να συνδεθούν με το σπίτι τους με έναν εντελώς νέο τρόπο.

«Με έκανε να αποβάλλω το αίσθημα της ασήμαντης αξίας» δήλωσε για την εμπειρία της, η αστροναύτης Μέι Τζέιμισον, που πήγε στο διάστημα το 1992. «Ένιωσα τόσο πολύ μέρος αυτού του σύμπαντος όσο κάθε στίγμα ενός αστεριού. Είχα το ίδιο δικαίωμα να είμαι εδώ».

Η Μέι Τζέιμισον

Ο αστροναύτης Τζέρι Λίνετζερ είπε πως όταν κοίταζε κάτω στη Γη, μερικές φορές ένιωθε σαν ένας κοσμικό δημιουργός. «Είμαι σαν Θεός» είπε. Όμως, το να είναι στο διάστημα τον έκανε να συνειδητοποιήσει και την παροδικότητα του στο σύμπαν. «Είμαι απλώς μία κουκίδα στο χρόνο» δήλωσε ο Λίνετζερ. «Το πώς εξελίχθηκε η ζωή είναι τόσο συναρπαστικό… όλα συνέβησαν μια δεδομένη στιγμή και να’ μαστε τώρα».

Ο Τζέρι Λίνετζερ

Από την άλλη, ο αστροναύτης Μάικ Μασιμίνο εξεπλάγην από την υπέρτατη καμπυλότητα της Γης. Πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί κάποια άλλη μορφή ζωής στο σύμπαν αλλά όπως είπε: «Δε θα εκπλαγώ, αν δεν υπάρχει κάτι τόσο ωραίο όσο αυτό το μέρος. Νομίζω ότι είμαστε αρκετά σημαντικοί. Και ίσως κάποιος άλλον να ζει σε έναν άλλο πλανήτη εκεί έξω, αλλά νομίζω ότι το δικό μας σπίτι (η Γη) είναι το καλύτερο».

Ο Μάικ Μασιμίνο

Ο διάσημος Καναδός αστροναύτης Κρις Χάντφιλντ δήλωσε ότι αφού γύρισε τον κόσμο με το ISS περίπου 2.650 φορές, άρχισε να βλέπει τον κόσμο του με μια πιο εκτεταμένη ματιά. «Μέχρι πρότινος έβλεπα τον κόσμο από χωρισμένο στην δική μου πατρίδα και τους υπόλοιπους. Τώρα πλέον είμαστε το ‘εμείς’. Η διαφορά μεταξύ του ‘εμείς’ και του ‘αυτοί’ δεν υπάρχει πια».

Ο Κρις Χαντφιλντ

Ο Τζεφ Χόφμαν ταξίδεψε στο διάστημα 5 φορές μεταξύ Απριλίου 1985 και Μαρτίου 1996. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, είδε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να συρρικνώνεται. «Αυτό πραγματικά τράβηξε την προσοχή μου» είπε. «Ακούω από άλλους μου συναδέρφους να λένε για το πώς από το διάστημα δε μπορείς να δεις τα όρια, αλλά δεν είναι αλήθεια – τα βλέπεις» δήλωσε ο Χόφμαν. «Βλέπεις τις διαφορετικές γεωργικές πρακτικές και την ανθρώπινη συμπεριφορά σε διαφορετικές πλευρές των συνόρων».

Ο Τζεφ Χόφμαν

Η αστροναύτης Νικόλ Στοτ ανέφερε πως, αρχικά, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έμεινε άναυδη «Αυτό που σκέφτεσαι είναι ‘Γαμώτο, τι βλέπω τώρα;». «Την πρώτη φορά που κοίταξα έξω από το παράθυρο, δεν ήξερα καν τι κοίταζα» είπε. Η Στοτ ανέφερε επίσης πως μια φορά, όταν ήταν έξω από το διαστημικό σταθμό και κρατιόταν από αυτό με το ένα μόνο χέρι, κατάλαβε γιατί η μαμά της είχε φρικάρει μόλις την ανακοίνωσε πως τα ταξίδευε στο διάστημα.

Η Νικόλ Στοτ

Ίσως όμως κανείς δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι στο διάστημα όσο η Πέγκι Γουίτσον, η γυναίκα που έζησε εκεί 665 ημέρες, περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό.

Η Πέγκυ Γουίτκινσον

Η Γουίτσον πέρασε τόσο χρόνο εκεί, που άρχισε να βλέπει τη Γη σαν ένα μεγάλο διαστημικό σκάφος – ένα πραγματικά εντυπωσιακό, ωστόσο. «Είμαστε εκεί πάνω προσπαθώντας να αναδημιουργήσουμε ότι συμβαίνει στη Γη, κι αυτό είναι πραγματικά δύσκολο» είπε. Η Γουίτσον είπε ότι στον πλανήτη μας έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε 100% ανεξάρτητοι και πως διαθέτουμε ένα ισχυρό σύστημα ανακύκλωσης. Εν συγκρίσει, ο διαστημικός σταθμός, λειτουργεί με περίπου 85% ικανότητα ανακύκλωσης, κάνοντας πράγματα όπως το να μετατρέπει τα ούρα σε νερό για τον καφέ. Οι άνθρωποι στηρίζονται από αυτόν τον πλανήτη, λέει, μια απλή αλήθεια που εκτιμά περισσότερο μετά το χρόνο της στο διάστημα. «Είναι ένα περίπλοκο, αλληλένδετο σύστημα που έχουμε στο διαστημόπλοιο Γη» λέει.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: