Ο Colin Tebbutt ήταν το πρώτο μέλος του προσωπικού της Νταϊάνα που έφτασε στο νοσοκομείο του Λονδίνου όπου μεταφέρθηκε η πριγκίπισσα μετά το θανατηφόρο τροχαίο.
Ο έμπιστος οδηγός της πριγκίπισσας Νταϊάνα τόνισε πως το πρώτο πράγμα που έκανε μετά την άφιξή του ήταν να σταματήσει την «παρέλαση». Απλός κόσμος έμπαινε στο νοσοκομείο για να δει τη σορό της και να προσκυνήσει.
Σοκαρίστηκε όταν έφτασε στο νοσοκομείο και βρήκε τη νεκρή πριγκίπισσα σε ένα κρεβάτι, με το κεφάλι της να είναι σε κοινή θέα. «Βρισκόταν σε ένα κρεβάτι που ήταν σκεπασμένο με πολλές κουβέρτες. Υπήρχε αναταραχή. Η πρώτη μου δουλειά ήταν να σταματήσω τους ανθρώπους να μπαίνουν. Απλός κόσμος, πολιτικοί. Δεν ήξερα ποιοι ήταν. Δεν έλεγαν τίποτα. Έμπαιναν, προσκυνούσαν και έφευγαν. Ήταν λάθος. Ήξερα γιατί έρχονταν αλλά έπρεπε να το σταματήσω».
Πριν όμως επιβάλλει την απαγόρευση, μπήκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Jacques Chirac. O Colin ήταν οδηγός της πριγκίπισσας Νταϊάνα και ειδικός σε θέματα ασφαλείας για πάνω από δύο χρόνια. Δεν ταξίδευε όμως μαζί της στο εξωτερικό. Είχε προλάβει να τη χαιρετίσει δέκα μέρες πριν το τραγικό δυστύχημα.
Όταν είδε το άψυχο σώμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα ήξερε ότι έπρεπε να την ετοιμάσει. Για τον πρώην σύζυγό της πρίγκιπα Κάρολο και τις αδερφές της που έφταναν σε λίγες ώρες να πάρουν πίσω τη σορό της. Είχε δώσει εντολή να μην αφήνουν κανέναν να μπει στο δωμάτιο του νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière. Το πρόσωπο της Νταϊάνα δεν είχε πολλά σημάδια αλλά το γεγονός ότι είχε μείνει αρκετές ώρες στο ζεστό νοσοκομειακό δωμάτιο είχε αρχίσει να επιβαρύνει την κατάσταση.
Ο Colin ήθελε και μετά τον θάνατό της να είναι όσο όμορφη ήταν στη ζωή της. Έτσι πήρε τη θαραλλέα απόφαση να καλέσει κάποιον να φτιάξει το πρόσωπό της πριν φτάσει ο πρίγκιπας Κάρολος. «Όταν γύρισα έμοιαζε 100% καλύτερα αλλά ήταν μια από τις πιο ζεστές μέρες της χρονιάς και το δωμάτιο ήταν φούρνος». Θαρραλέα απόφαση γιατί κάτι τέτοιο επιτρέπεται μόνο σε εργολάβους κηδειών από το Λονδίνο όταν πρόκειται για μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Ο μπάτλερ της Paul Burrell έφτιαξε τα μαλλιά της. «Της τα έφτιαξε ωραία και έβαλε ένα ροζάριο στα χέρια της. Τρομοκρατήθηκα όταν άρχισα να βλέπω κόσμο να σκαρφαλώνει σε στέγες για να τη δει. Υπήρχε απόσταση αλλά και πάλι δεν υπήρχαν περσίδες οπότε ζήτησα να φέρουν κάποιες κουβέρτες για να τις κρεμάσουμε στα παράθυρα.
Όσο το δωμάτιο γινόταν πιο ζεστό με τις κουβέρτες, ζήτησα μερικούς ανεμιστήρες. Τους άναψα και καθώς γύρισα τα μαλλιά και τα βλέφαρά της κουνιούνταν. Για μια στιγμή σκέφτηκα «θεέ μου είναι ζωντανή». Είχα σοκαριστεί. Ήταν φριχτή στιγμή. Κανένας από μας δεν έμεινε μαζί της εκείνο το απόγευμα. Ήταν στο δωμάτιο με φρουρούς απ’ έξω».
Ο Colin πήγε στο διπλανό δωμάτιο και άρχισε να επικοινωνεί με Λονδίνο. Διευθέτησε την άφιξη του πρίγκιπα Καρόλου και των αδερφών της πριγκίπισσας Lady Sarah McCorquodale και Lady Jane Fellowes. Χτύπησε το κινητό του και ήταν ο μεγαλύτερός του γιος Gareth. Η οικογένειά του πίστευε ότι ήταν νεκρός. Είχαν ακούσει τα νέα πως ο οδηγός της Νταϊάνα πέθανε στο τροχαίο. «Σκέφτηκαν αυτόματα ότι ήμουν νεκρός. «Μπαμπά; Είσαι νεκρός. Σηκώθηκα και ήσουν νεκρός», ήταν τα πρώτα λόγια που του είπε ο γιος του. «Συγγνώμη Gareth. Ενημέρωσε την οικογένεια ότι είμαι καλά. Ήταν αρκετά σοκαριστικό.
Νταϊάνα: Πέθανε λίγες ώρες πριν γυρίσει στα παιδιά της
Την ημέρα που πέθανε η πριγκίπισσα Νταϊάνα, στις 31 Αυγούστου 1997, έπρεπε να την παραλάβει από το ελικοδρόμιο Battersea στο Λονδίνο και να την πάει στους γιους της Γουίλιαμ και Χάρι. Αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες μάζεψαν το προσωπικό στο παλάτι του Κένσινγκτον και τους ενημέρωσαν πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν νεκρή. Μαζί με τον Paul Burrell έφυγαν με την πρώτη πτήση για το Παρίσι.
Όταν έφτασαν στη βρετανική πρεσβεία, ο Colin είπε στον Paul «περιμένουν αξιωματούχους και όχι τον οδηγό ασφαλείας και τον μπάτλερ». Από εκεί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. «Από όσο ξέρω ως πρώην αστυνομικός τα πτώματα βρίσκονται σε νεκροτομεία. Αλλά με πήγαν στον υπεύθυνο και μου είπε «θα ήθελες να δεις την πριγκίπισσα;».
Περπατήσαμε σε ένα δωμάτιο και προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν σε ένα κρεβάτι. Λίγο αργότερα ήρθαν οι εργολάβοι κρατώντας στους ώμους τους ένα φέρετρο. «Ζήτησαν να ελέγξουν και να μουν ότι όλα ήταν εντάξει. Μπήκε στο δωμάτιο και μετά από δύο λεπτά που βγήκε μου είπε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Ήταν τεράστια ανακούφιση».
Ο πρίγκιπας Κάρολος στο νοσοκομείο για τη σορό της Νταϊάνα
Όταν μπήκαν στο δωμάτιο οι αδερφές της πριγκίπισσας Νταϊάνα και ο πρίγκιπας Κάρολος, ο Colin έφυγε για να βρει έναν κληρικό. «Ένας από τους αξιωματούχους του παλατιού με ρώτησε πως θα γυρίσω. Δεν ήξερα. Δεν είχα χρήματα πάνω μου. Μετά μου είπε «δεν θα έρθεις με το βασιλικό αεροπλάνο». Πετούσα με τέτοια αεροπλάνα και ήξερα ότι χωρούσαν και 100 άνθρωποι οπότε του απάντησα. «Με πολύ σεβασμό, είμαι ο πρώτος που ήρθε και είδε την πριγκίπισσα οπότε νομίζω ότι πρέπει να υπάξει συνέχεια με το να γυρίσουμε στο Λονδίνο». Όταν βγήκε ο πρίγκιπας Κάρολος με ευχαρίστησε ξανά. «Φυσικά και θα έρθεις μαζί μου στο αεροπλάνο».
Η σορός της Νταϊάνα μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Villacoublay για το ταξίδι της στην πατρίδα ενώ οι άνθρωποι στους δρόμους χειροκροτούσαν. Ενώ το φέρετρό της έφτανε σε ένα νεκροτομείο στο Φούλαμ στο δυτικό Λονδίνο, δεν υπήρχαν αυτοκίνητα στον δρόμο. Απόλυτη σιωπή από τα πλήθη που πετούσαν λουλούδια από γέφυρες ενώ περνούσε η σορός της. «Έβλεπες τη θλίψη. Ήταν εκπληκτικό».
Πηγή: Sun