Το έτος 2017, που διανύουμε συμπίπτει το Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών με το δικό μας Ορθόδοξο Πάσχα, στις 16 Απριλίου.
Την επόμενη φορά που θα συμπέσει είναι μετά από 8 χρόνια το 2025.
Την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2018 με το παλιό ημερολόγιο όμως συμπίπτει παρά μια ημέρα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με το Πάσχα. Με το παλιό λοιπόν ημερολόγιο, το Μεγάλο Σάββατο του 2018 είναι 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισμού δηλαδή και τη Κυριακή είναι 26 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα. Θα έχουμε δηλαδή και πάλι διπλή πασχαλιά.
Εύλογα λοιπόν θα διερωτάσθε πότε θα έρθει το ποθούμενο, το 2017, το 2018 ή το 2025;
Κάποτε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, έφτασε στο ορεινό χωριό της Φωκίδας «Δάφνος».
Εκεί λοιπόν, μεταξύ των άλλων, όπως μας το έχουν μεταφέρει οι παλαιότεροι, επανέλαβε τη γνωστή προφητεία «Θα έρθει (το ποθούμενο) όταν έρθουν δύο καλοκαίρια και δύο Πασχαλιές μαζί».
Κάποιος όμως χωρικός που δεν κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσε ο Πατροκοσμάς, του ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις και τότε ο Άγιος του είπε:
«Θα ΄ρθουν δυο χρονιές η μια πίσω από την άλλη που τα ξεροπάλουκα του Μάρτη θα μείνουν στη θέση τους και το γιόμα του φεγγαριού θα κάνει τους παπικούς να γιορτάσουν το Πάσχα αντάμα με το δικό μας. Γράψτε το για να το βάλουν σημάδι τα τρισεγγόνια σας και να ξεύρουν πότε σιμώνουν τούτα που σας λέγω».
Πηγή: archangelosmichail.gr
Καλοί μου άνθρωποι ,
Χριστός Ανέστη. Θα ήθελα να σας εξηγήσω ορισμένα πράγματα για το ημερολόγιο. Οι νεοημερολογίτες δεν έχουν υιοθετήσει πλήρως το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η γιορτή του Πάσχα ( και οι κινητές γιορτές που εξαρτώνται από αυτήν ) υπολογίζονται με βάση τους κανόνες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου , όπως και στους παλαιοημερολογίτες. Άρα γιορτάζεται το Πάσχα σε κοινή ημερομηνία. Η διπλή Πασχαλιά των παλαιοημερολογιτών με τους Καθολικούς είναι ζήτημα αριθμών. Έτσι και αλλιώς , χθες για τον παλαιοημερολογίτη ήταν 3 Απριλίου , ενώ για τον Καθολικό 16. Μακάρι να μπορούσα να ερμηνεύσω τα λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.