ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Σε εξέλιξη η σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου για την Εμπλοκή με την ΤΡΟΙΚΑ- Όργιο παρασκηνίου για Μνημονιακό Πρόεδρο

Κοινοποίηση:
1980

Κινήσεις για μέτωπο προθύμων προς αποφυγή των εκλογών – Σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου
Θεσμικοί παράγοντες, όπως ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο πρόεδρος της Βουλής, ανεξάρτητοι βουλευτές που από καιρό κινούνται σε κυβερνητική τροχιά και «φωνές λογικής» σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που βλέπουν «λογικά» μόνο τα επιχειρήματα των δανειστών, σάλπισαν χθες την πρόταξη της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι οιουδήποτε άλλου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Με άλλα λόγια, στο όνομα τού να βγει από τη μέση το «πολιτικό πρόβλημα», προσπαθούν να εξουδετερώσουν τη μόνη δημοκρατική επιλογή που υπάρχει για μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ουσιαστικά με τους δανειστές: τις εκλογές.Τι αναφέρουν οι «πρόθυμοι» βουλευτές που επιχειρούν διάσωση της κυβέρνησης διά της εκλογής ΠτΔ 

Επιπλέον παριστάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται -στην πραγματικότητα συγκαλύπτουν- τη συνέπεια της μεθόδευσής τους για παράταση του βίου της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, που είναι η παράταση του Μνημονίου τουλάχιστον για έξι μήνες, όπως προανήγγειλαν χθες οι Βρυξέλλες.

Επιταχύνονται οι διεργασίες προθύμων για την παράταση του βίου της συγκυβέρνησης, προς αποφυγή πρόωρων εκλογών στη σκιά της αγωνίας για το κλείδωμα της συμφωνίας με την τρόικα.

Ερωτηθείς χτες ο πρωθυπουργός για πιθανή επίσπευση των βουλευτικών εκλογών απάντησε: «Εκλογές, ποίες εκλογές; Εχετε συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω», λίγο μετά την αινιγματική δήλωση Βενιζέλου για παροχή εγγυήσεων «με βούληση του λαού».

Παράταση της επιτήρησης από την τρόικα και του τρέχοντος Μνημονίου τουλάχιστον για έξι μήνες προανήγγειλε το Euroworking Group και αναμένεται να επικυρώσει τη Δευτέρα το Eurogroup.

Έτοιμη να αναπτύξει πλέον όλες τις θέσεις της στο Eurogroup της Δευτέρας και όχι να στείλει νέο απαντητικό email είναι η ελληνική πλευρά σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στη δημοσιογράφο του MEGA, Σοφία Δήμτσα.

Σε εξέλιξη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα, μέτρα που απορρίπτονται -όπως φαίνεται- από την κυβέρνηση.

Την Πέμπτη, ο κ. Βενιζέλος απέδωσε σε «βαθιά πολιτικούς λόγους» τη δυσπιστία των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και την επιφυλακτικότητά τους «να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση».

Πρόσθεσε δε ότι οι αναγκαίες εγγυήσεις που ζητούν οι εταίροι «θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε αίσθηση, ωστόσο, συνεργάτες του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν εννοούσε εκλογές, εξηγώντας ότι ο κ. Βενιζέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα να επισπευστεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να εμφανίζεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηριστική η αντίδρασή του ερωτηθείς για την ερμηνεία της παραπάνω δήλωσης του Ευ.Βενιζέλου: «Εκλογές, ποιες εκλογές; Έχετε συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω.»

Στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Ευ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «έχει σημασία να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος που είναι πολλά θέματα ανοιχτά έτσι, ώστε να υπάρξει ένας συνομιλητής και για τους έξω και για τους μέσα».

Συμπλήρωσε ότι «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι «η ώρα των βουλευτών και όχι των κομμάτων», ενώ ζήτησε να γίνει το πρώτο βήμα, το οποίο είναι το όνομα.

«Πρέπει να γίνει ένα short list» όπως είπε, «να δοθεί αυτό το όνομα και εν συνεχεία να αποφασίσουν οι βουλευτές νηφάλια».

Προέχει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε.

Σε ερώτηση εάν θα επισπευθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας:

«Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα.»

Πρώτα η εκλογή του Προέδρου και μετά η συμφωνία – Το σχέδιο Σαμαρά

 

Το EuroWorking Group έστειλε μήνυμα στην Αθήνα πως η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και τώρα η κυβέρνηση παίζει το επόμενο χαρτί της. Επισπεύδει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και θέλει να «κλείσει» το θέμα αυτό ενώ έχει στα χέρια της το περίγραμμα της συμφωνίας τους δανειστές.

Ψηφίστε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές αφού θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα είναι ουσιαστικά το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου στους βουλευτές. Ήδη άλλωστε, στη Βουλή, το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις για την προεδρική εκλογή έχουν χτυπήσει… κόκκινο.

Επί της ουσίας, το σχέδιο Σαμαρά είναι να διαμορφώσει το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο, να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφού έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόωρος εκλογών, να τεθεί σε εφαρμογή.

Συμφωνία με… οψιόν Προέδρου της Δημοκρατίας

Η απόφαση του Euroworking Group να… προτρέψει Αθήνα και τρόικα να τα βρουν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου έρχεται να ενισχύσει και το σενάριο που μιλούσε για «δήλωση προόδου» από το Eurogroup της Δευτέρας και επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ώστε μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου να έχουν «κλείσει» όλα.

Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 – 19 Δεκέμβρη να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την επόμενη μέρα, η οποία θα περιέχει και την πιστοληπτική γραμμή (Εccl).

Σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο, οι δανειστές φέρονται έτοιμοι να δώσουν μια παράταση του Μνημονίου… με οψιόν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η παράταση αυτή περιγράφεται ως τρίμηνη, αν και δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο… θρίλερ για παράταση 15 μηνών, δηλαδή μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «η παράταση που συζητά η κυβέρνηση είναι για λίγες εβδομάδες και είναι για τεχνικούς λόγους».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: