Συμβιβασμό με την Τουρκία για το λαθρομεταναστευτικό βλέπει ο Αναστασιάδης

Κοινοποίηση:
anastasiadhs

Όσα είπε κατά την είσοδό του στη Σύνοδο

Την ελπίδα του ότι θα επέλθει συμβιβασμός μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στη σημερινή Σύνοδο του ΕΛΚ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

«Υπάρχουν εμπόδια, αλλά ελπίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμβιβασμός. Φυσικά, η Κύπρος δεν είναι το εμπόδιο. Σε ό,τι μας αφορά, από την αρχή θέσαμε την προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις» ανέφερε και συνέχισε:

Και είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Συνεπώς, πιστεύω ότι ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο. Θα πρέπει να περιμένετε ως αύριο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, ο κ. Τουσκ σημείωσε πως η όποια συμφωνία «θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τα 28 κράτη-μέλη, είτε είναι μεγάλα είτε είναι μικρά», φράση που ερμηνεύεται ως αναφορά στις σοβαρές επιφυλάξεις της Κύπρου για ανταλλάγματα που ζητεί η Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διαμήνυσε πως η Κύπρος δεν δέχεται πιέσεις, ούτε βολιδοσκοπείται ως προς τη στάση της στο θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμών ως προς το πλαίσιο, τους όρους και τις προϋποθέσεις για το οποιοδήποτε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, ακόμα όμως και για την παραχώρηση κατάργησης των θεωρήσεων από πλευράς ΕΕ.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το Πρωτόκολλο της Άγκυρας παραμένει απαρέγκλιτη προϋπόθεση για το άνοιγμα παγωμένων κεφαλαίων και τα 72 προαπαιτούμενα (μεταξύ των οποίων και η ισότιμη μεταχείριση των κρατών μελών) αποτελούν ορθή απαίτηση που θέτει η ίδια η ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της βίζας.

Απέρριψε δε πληροφορίες για γερμανικές παραινέσεις, σημείωσε ότι οι συναντήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν πολύ καλές και πως ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στη σύνοδο του ΕΛΚ για να ενημερώσει τους ομολόγους του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: