Θα πούμε το νερό νεράκι
Το νερό είναι το δίχως άλλο το πιο πολύτιμο αγαθό στον κόσμο. Κι ας το ξεχνάει αυτό η παγκόσμια κοινότητα, ιδίως εδώ στην Δύση, που το θεωρούμε ως δεδομένο και το ξοδεύουμε αγόγγυστα λες και είμαστε μόνο εμείς που έχουμε το δικαίωμα στην χρήση του. Μπορεί ο άνθρωπος να έχει καταστήσει προτεραιότητα άλλα αγαθά, όπως το πετρέλαιο, το χρήμα και… το Wi fi, αλλά το νερό είναι η συνθήκη sine qua non της ζωής.
Εδώ και αρκετά χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο που διανέμεται και χρησιμοποιείται, αλλά κάθε χρόνο το πράγμα γίνεται όλο και πιο μη αναστρέψιμο, όλο και πιο περίπλοκο.
Μια νέα έρευνα του ΜΚΟ οργανισμού World Resources Institute δείχνει ότι τουλάχιστον 33 χώρες από όλο τον κόσμο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειψυδρίας σε μεγάλη κλίμακα. Κάποιες ήδη έχουν δυσκολία να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ άλλες είναι μεγάλες οικονομίες που θα δουν συγκεκριμένες περιοχές τους να τα βρίσκουν σκούρα.
Τα κράτη της Μέσης Ανατολής έχουν ιδρύσει μια συμμαχία και έχουν υπογράψει συνθήκες για το πως θα χρησιμοποιούν το νερό της περιοχής τους, όμως όσο ο πληθυσμός αυξάνεται τόσο η κατάσταση θα γίνεται μη αντιμετωπίσιμη. Ως το 2050 υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα πιάσει τα 9 δισεκατομμύρια και οι χώρες που θα οδηγήσουν περισσότερο σε αυτή την αύξηση είναι της Ασίας.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγάλη έκπληξη στη λίστα, με την πολιτεία της Καλιφόρνια να προσπαθεί να συνέλθει από την ξηρασία που οδήγησε και σε πολλές φωτιές φέτος και γενικότερα οι πολιτείες της που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό θα υποστούν σύντομα τη μεγαλύτερη ζημιά. Η Κίνα και η Ινδία δεν είναι χώρες που εκπλήσσουν, δεδομένου ότι είναι πολυπληθείς και πυκνοκατοικημένες, ενώ και η Ισπανία βρίσκεται στη λίστα.