Την έντονη ανησυχία του για την εγκατάσταση και εξάπλωση σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο του ιού chikungunia εξέφρασε το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), μετά από μελέτη δυο γεγονότων:
– Tην εξάπλωση του οργανισμού από τις Αντίλλες και την Κεντρική Αμερική, όπου έφτασε τον Δεκέμβριο του 2013 .
– Με το είδος εκείνο των κουνουπιών που τον μεταδίδουν καθώς η παρουσία του στην Ευρώπη οφείλεται σε δυο συγκεκριμένα κουνούπια το Aedes aegypti που ενδημεί στη Μαδέρα και το Aedes albopictus (Ασιατικό κουνούπι-τίγρης) στην ηπειρωτική Ευρώπη ενώ υπάρχει μια αποικία του εντόμου στο Δέλτα του Έβρου.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που κρούσματα της νόσου εντοπίζονται στην Ευρώπη, ωστόσο τώρα η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά ο ιός μπορεί να εγκατασταθεί μόνιμα.
Ο ιός Chikunguña προκαλεί μια επώδυνη ασθένεια που προσβάλλει τις αρθρώσεις (στην Τανζανία και τη Μοζαμβίκη, το όνομά του σημαίνει «παραμορφωμένος άνθρωπος»). Προκαλεί, επίσης, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, ναυτία, κόπωση και εξάνθημα.
Σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας η ασθένεια μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.
«Συχνά οι ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και η λοίμωξη μπορεί να περάσει απαρατήρητη όπως ο δάγκειος πυρετός σε περιοχές όπου αυτό είναι κοινό», λέει ο ΠΟΥ, ο οποίος αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τη νόσο.
Αρχικά ο ιός θεωρείται ότι εμφανίστηκε στην Ανατολική Αφρική, αλλά έχει πέρασε από τον Ινδικό και τον Ατλαντικό, πιθανώς από ταξιδιώτες ή από τα κουνούπια σε φορτηγά πλοία.
Το 2007 υπήρξε μια επιδημία στην Ευρώπη, σε βάλτο κοντά στον προορισμό Ραβέννα στην Ιταλία).
Η παρουσία στάσιμου νερού που απαιτούνται για αναπαραγωγής κουνουπιών, είναι ένας παράγοντας κινδύνου.
Αμερικανάκια, δολοφόνοι, κακοποιοί, τρομοκράτες. Έμπολα.