Διαρροή είχαμε στο βελγικό πυρηνικό σταθμό Doel 1 στην πόλη του Μπέβερεν. O ένας αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας εδώ και ημέρες αλλά μόλις τώρα έγινε γνωστό ανεβάζοντας το βαθμό επικινδυνότητας του ατυχήματος στην Ευρώπη. Το τοπικό κανάλι TV Oost ανέφερε ότι η επισκευή είναι ιδιαίτερα δύσκολη επειδή η ραδιενεργή ακτινοβολία σε αυτό το τμήμα του εργοστασίου είναι πολύ μεγάλη.
Όλα αυτά ενώ πριν μερικές ημέρες είχαμε την «μαύρη» επέτειο του Τσερνομπίλ που στοίχισε την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους τις πρώτες ημέρες της βιβλικής καταστροφής και πολλούς πάρα πολλούς ακόμα τα επόμενα χρόνια .
Το επίπεδο της ραδιενέργειας είναι ειδικότερα υψηλό σε αυτή τη ζώνη του σταθμού κάτι που καθιστά δύσκολη την επιδιόρθωσή του ανέφεραν εκρπόσωποι γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά για το τι ακριβώς έχει συμβεί.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής του εργοστασίου. Η επιδιόρθωση όμως της βλάβης είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ραδιενεργού ακτινοβολίας σε αυτό το τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου.
«Ανακαλύψαμε τη Δευτέρα ότι υπήρξε κάποια απώλεια νερού σε αυτό το σύστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εργοστασίου N. Scheerlinck.
«Δεν υπήρξε ποτέ πραγματικός κίνδυνος, αλλά φυσικά όλα τα συστήματα έκτακτης ανάγκης πρέπει να λειτουργούν άψογα και γι ‘αυτό αποφασίστηκε να κλείσει ο αντιδραστήρας.
Ο αγωγός είναι μέρος ενός συστήματος έκτακτης ανάγκης ο οποίος χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις ακραίων βλαβών και όταν το σύστημα ψύξης αποτύχει εντελώς .
«Yπάρχουν 2 γραμμές από τις οποίες μόνο μία χρειάζεται. Ο αγωγός είναι υπό τρομαχτική πίεση νερού και η απώλεια είναι περιορισμένη».
Ανακαλύψαμε ότι μετά από ημέρες αναζήτησης και με κάμερες μέσω των σωλήνων ότι η διαρροή νερού ήταν ακόμα κάτω από το όριο και θα προκαλούσε αυτόματο κλείσιμο του αντιδραστήρα», δήλωσε ο ίδιος.
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Doel 1 κανονικά θα τερματιστεί στα τέλη Μαΐου για περιοδική συντήρηση μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Το Doel 1 τέθηκε σε λειτουργία το 1975 και είναι ο παλαιότερος πυρηνικός σταθμός στο Βέλγιο .
Τον Φεβρουάριο του 2015, τερματίστηκε μετά από σαράντα χρόνια, αλλά στο τέλος του έτους συνδέθηκε εκ νέου με το ηλεκτρικό δίκτυο ως αποτέλεσμα της διάρκειας ζωής του Doel 1 και του Doel 2.
Το εργοστάσιο αυτό παράγει ρεύμα χωρητικότητας 433 MW.
Όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία ετοιμάζει πυρηνικό σταθμό σε σεισμογενή περιοχή .
Επισημάνουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην προχωρήσει στην κατασκευή του εργοστασίου στο Ακουγιού.
Στο σχετικό ψήφισμα σημειωνόταν ότι η περιοχή είναι σεισμογενής, συνιστώντας απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλη την περιοχή της Μεσογείου. Καλούσε, ως συνέπεια αυτού, την Τουρκία να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου…πράγμα που ουδέποτε έγινε από τον υπερφίαλο Ερντογάν .
Ο πυρηνικός σταθμός, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, θα αντέχει σεισμό ώς 6,5 Ρίχτερ. Ωστόσο, η περιοχή του Ακουγιού έχει πληγεί από μεγαλύτερες δονήσεις στο παρελθόν, ενώ ο μεγάλος σεισμός του 1998 στα Αδανα, λιγότερα από 200 χιλιόμετρα μακριά, ήταν 6,3 Ρίχτερ.
Η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επιδοθεί σε πολυετείς εκστρατείες για να ακυρωθεί το έργο αυτό ενώ πριν μερικές ημέρες Τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι διαμαρτυρήθηκαν για το έργο αυτό που απειλεί σοβαρότατα την Κύπρο και ολόκληρη την Α.Μεσόγειο.
Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή παροχής ενέργειας σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες.