Συνεχίζετε το μυστήριο με τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας! Γιατί θέλει να τα ιδιωτικοποιήσει η τρόικα;;

Κοινοποίηση:
deh_0

Το παζάρι δε λέει να κλείσει..

Ένα από τα σημαντικά θέματα που αφορούν το τρίτο μνημόνιο και τις συνομιλίες που έχει η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των δανειστών μας αφορά την ενέργεια και συγκεκριμένα τον ΑΔΜΗΕ. Οι δανειστές θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να γίνει αυτό και για το λόγο αυτό αναζητά ισοδύναμα.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης αποκαλύπτουν πως η συμφωνία με την τρόικα είναι κοντά, χωρίς όμως να έχει κλείσει το θέμα των ισοδυνάμων!

Οι πιστωτές έχουν αντιπροτείνει στην κυβέρνηση τη δημιουργία τρίτης εταιρείας στην οποία θα συμμετέχει το Δημόσιο με ποσοστό 51% και η ΔΕΗ με 49% και πάνω σε αυτό ανέμεναν σήμερα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Η ΔΕΗ πάντως εξακολουθεί να στηρίζει και να επιχειρηματολογεί πάνω στο αρχικό σχέδιο, της παραμονής δηλαδή των δικτύων μεταφοράς στην επιχείρηση και τη μεταφορά του Κέντρου Κατανομής Αγ. Στεφάνου στον σημερινό Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Αυτή είναι και η τελευταία εξέλιξη σχετικά με το ισοδύναμο της ιδιωτικοποίησης που μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές, όπως προκύπτει και από τη συνάντηση που είχε μαζί τους ο Π. Σκουρλέτης. Τα περιθώρια για να έχει κλείσει το θέμα είναι μέχρι το Δεκέμβριο.

Προκειμένου να διασφαλισθεί ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των παγίων δεν θα μείνει στη θεωρία, παρά θα λειτουργήσει και στην πράξη, την εποπτεία της νέας αυτής εταιρείας δεν θα την έχει, όπως γίνεται σήμερα το ΥΠΕΝ.

Αντίθετα, η πρόταση είναι η νέα εταιρεία να περάσει στον έλεγχο ενός άλλου υπουργείου, πιθανώς του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση όλων των παικτών στην αγορά. Αυτό άλλωστε το μοντέλο εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη : Τα δίκτυα μεταφοράς δεν εποπτεύονται από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας.

Αλλά για να μεταφερθούν τα πάγια από τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή τον όμιλο ΔΕΗ, σε μια εταιρεία που κατά 51% θα ελέγχεται από το Δημόσιο, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αποπληρωμής της ΔΕΗ. Κεφάλαια φυσικά δεν υπάρχουν, καθώς με βάση τις αποτιμήσεις που έχουν γίνει, το Δημόσιο μπορεί να χρειαστεί να καταβάλλει ακόμη και πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Το σενάριο λοιπόν που είχε εξεταστεί στο παρελθόν και επανεξετάζεται και τώρα, είναι η αποπληρωμή της ΔΕΗ να γίνει από μελλοντικά μερίσματα του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό με swap μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εταιρείες του τομέα της ενέργειας ή άλλες ΔΕΚΟ (π.χ. ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ).

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: