Δείτε το καταστροφικό έργο των μαχητών ISIS….Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σπασμένα και πεταμένα στο πάτωμα. Η αρχαία πόλη της Παλμύρας μπορεί να απελευθερώθηκε από τα χέρια των τζιχαντιστών, αλλά – δυστυχώς- την καταστροφή δεν τη γλίτωσε, σύμφωνα με άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ.
Το αποδεικνύουν οι πρώτες εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων. Η απόλυτη καταστροφή. Άλλωστε, οι τζιχαντιστές ήθελαν να ισοπεδώσουν τα πάντα. Και σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν.
Το Μουσείο της πόλης που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Ουνέσκο δεν αποτελεί εξαίρεση: η καταστροφή πέρασε κι από εκεί. Αρχαία αγάλματα σπασμένα, το μουσείο κατεστραμμένο. Μια εικόνα που μόνο ντροπή, θλίψη και οργή μπορεί να προκαλέσει.
Από τη στιγμή που ο στρατός του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατάφερε να απελευθερώσει την πόλη, μαζί της ξεκινά και ένας αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της αρχαίας πόλης. Ο επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Συρίας μίλησε στο Russia Today και δεν έκρυψε πως από σήμερα Δευτέρα (28.03.2016) κιόλας θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των ζημιών. Στόχος, να ξεκινήσει η αποκατάσταση το συντομότερο δυνατόν.
Τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη μια ομάδα ειδικών θα αρχίσει την εκτίμηση των ζημιών ώστε να καταγράψει τι χρειάζεται για να «ξαναχτιστούν» τα μνημεία της Παλμύρας, είπε στο rt.com ο Maamun Abdelkarim, επικεφαλής της γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας.
Η ιστορική Αψίδα του Θριάμβου της Παλμύρας είναι ανάμεσα στα μνημεία που είναι δυνατόν να αποκατασταθούν. Όπως είπε ο Σύρος αξιωματούχος, το τοπίο στην Παλμύρα είναι καλό και δεν έχει καταστραφεί πλήρως. «Υπάρχει ελπίδα στις καρδιές μας», τόνισε. Επιβεβαίωσε επίσης ότι το διάσημο άγαλμα του λιονταριού έξω από το μουσείο της πόλης, δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς.Ο Maamun Abdelkarim ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για την αποκατάσταση της Παλμύρας, που μετά από 10 μήνες στα χέρια των τζιχαντιστών, «απελευθερώθηκε» και πέρασε στα χέρια του στρατού του Άσαντ.
Η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Maamun Abdelkarim ήταν η Ρωσία, με ειδικούς από το μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης να δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν στο έργο αναστήλωσης.
Πηγή: rt.com —- Φωτογραφίες: Reuters