Για το καλό των βαρώνων των ΜΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φαίνονται να τα βρίσκουν και… να επικρατεί κλίμα ευρύτατης συναίνεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη νέα σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ). Το συγκεκριμένο γεγονός απομακρύνει το ενδεχόμενο σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της κυβέρνησης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το ζήτημα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.
Καταλυτικό ρόλο για τη δημιουργία των συνθηκών συνεννόησης, που επιτρέπουν την επίτευξη της πλειοψηφίας των 4/5, φαίνεται ότι έπαιξε η πρόταση που κατέθεσε άτυπα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στους επικεφαλής των κομμάτων και η οποία περιλαμβάνει πρόσωπα τόσο από την Αριστερά όσο και από την Κεντροδεξιά -και συγκεκριμένα ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους που συνδέονται με τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
H λίστα του κ. Βούτση για την πλήρωση των έξι από τις επτά θέσεις του ΕΣΡ περιλαμβάνει τους:
• Λαοκράτη Βάσση, συγγραφέα και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς,
• Ροδόλφο Μορώνη, δημοσιογράφο και πρώην υπηρεσιακό υπουργό,
• τον ο πρώην γενικό διευθυντή της ΕΡΑ, Γιάννη Τζαννετάκο,
• τον καθηγητή ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Γιώργο Πλειό,
• τον δημοσιογράφο Κώστα Αγγελόπουλο,
• τον καθηγητή επικοινωνίας και πολιτισμού, Βασίλη Καραποστόλη,
• τη Φάνη Πετραλιά, δημοσιογράφο και γραμματέα μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ,
• τον καθηγητή διοικητικής επιστήμης και πρώην πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ, Αντώνη Μακρυδημήτρη
• και τον καθηγητή Ανδρέα Νοταρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βούτσης, εξερχόμενος της σημερινής συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, δήλωσε αισιόδοξος ότι «δεν θα χρειαστεί να προσφύγουμε σε νομοθετική ρύθμιση για το ΕΣΡ».
Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες τα κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, για να συμπληρωθεί ο τελικός κατάλογος υποψηφίων που θα τεθεί σε ψηφοφορία, πιθανότατα, την ερχόμενη Πέμπτη.
Εκτός αυτών, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή από 20 έως 24 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει κανονική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης, διευκρινίζοντας ότι οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου δεν θα εξαιρεθούν από τις προωθούμενες διατάξεις.
Πρόσθεσε ότι πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα φθάσει στη Βουλή νομοσχέδιο με διατάξεις του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, που δεν συμπεριλήφθηκαν στην χριστουγεννιάτικη ΠΝΠ, καθώς και σχέδιο νόμου για τη δημόσια διοίκηση.
Τέλος, σημείωσε ότι παραδόθηκε στις υπηρεσίες της Βουλής το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή και επεξεργασία των πόθεν έσχες, ενώ αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε άτυπη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ανωτάτων δικαστηρίων για τη λήξη της παρεξήγησης που είχε προκληθεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το αν πρέπει ή όχι να αναρτούνται και οι δικές τους δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.
Η συνάντηση κατέληξε με συναινετική πρόταση, ώστε να γίνεται υποχρεωτικός έλεγχος -και όχι δειγματοληπτικός, όπως γίνεται σήμερα- σε όλους τους υπόχρεους συγκεκριμένων κλάδων, όπως Δικαιοσύνη, Αστυνομία, δημόσιοι οργανισμοί, εκδότες κ.ά. που κατέχουν ανώτερες θέσεις.
Τελευταία εξέλιξη – Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: «Δεν είμαι…Καραμανλικός, δεν με ενδιαφέρει θέση στο ΕΣΡ»
Στα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά του με το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) απάντησε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος. Ο διευθυντής της εφημερίδας Επένδυση, έγραψε χαρακτηριστικά:
«Δόθηκε στη δημοσιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης λίστα υποψηφίων για το ΕΡΣ, στην οποίαν περιλαμβάνεται και το δικό μου όνομα,μετά βιογραφικού. Πληροφορώ φίλους και συναδέλφους μου ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ενδιαφέρθηκα για μια τέτοια θέση και.. ότι ΟΥΔΟΛΩΣ επιθυμώ να ενδιαφερθώ τώρα για συμμετοχή μου στο ΕΣΡ.
Υ.Γ. Αν δε, η κυβέρνηση με θεωρεί «καραμανλικό», όπως διάβασα εδώ κι’ εκεί, πληροφορώ τον βαθιά νυχτωμένο διακινητή της πληροφορίας «κούνια που σε κούναγε» καημένε!..»