Σφαγή στην Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ για ανασχηματισμό: Ποιες υπουργικές καρέκλες τρίζουν

Κοινοποίηση:
syriza-tsipras

Γιατί σφάζονται στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες υπουργικές καρέκλες τρίζουν στον ανασχηματισμό;

Γκρίνια και ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς το success story φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο επιτυχημένο την ώρα που φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη αλλά και οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα του Νίκολας Μαδούρο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στενές επαφές.

Ειδικά δε για την περίπτωση Βαρουφάκη -που διετέλεσε και υπουργός οικονομικών- από την κυβέρνηση δεν κρύβουν την ενόχλησή τους και λένε ότι: «Προσφέρεται ο ίδιος ως σημείο αναφοράς στο αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ».

Ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ήταν αυτός που δήλωσε (Νέα Σελίδα) πως: « Το ότι η ΝΔ αξιοποιεί τον κ. Βαρουφάκη είναι πασιφανές», για να προσθέσει ότι ο ίδιος «σίγουρα το αποδέχεται».

Κατά τα λοιπά, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο δεν ήταν ανέφελη. Αντιθέτως, πιστοποιήθηκε ότι στο εσωτερικό κόμματος και κυβέρνησης υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και μάλιστα για θέματα «πρώτης γραμμής».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντρική Επιτροπή, αναφερόταν πως «το κρίσιμο ζήτημα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, με σειρά παρεμβάσεων που θα πετυχαίνουν απτά αποτελέσματα».

Μάλιστα τονιζόταν πως «από τη διατήρηση και την ενίσχυση των πολιτικών του δεσμών με τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα καθορίζεται εν πολλοίς η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτές οι αναφορές αποτελούν «βαρόμετρο» για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η Κουμουνδούρου, καταδεικνύοντας τους πόλους που διαμορφώνονται, όταν θα φτάσει η ώρα του ανασχηματισμού.

Το πιο σοβαρό ενδεχομένως, είναι το γεγονός ότι μαίνεται ο υπόγειος «πόλεμος» Τσακαλώτου-Παππά. Σε κάθε ευκαιρία φροντίζει έκαστος να αφήνει αιχμές ενώπιον των συντρόφων τους στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Η αρχή είχε γίνει στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με πρόφαση τη διαφωνία για τη διαστημική υπηρεσία.

Για να συνεχιστεί προχθές, όπως πρώτο έγραψε το iefimerida με τα ‘πυρά’ του υπουργού οικονομικών για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Φωτογραφίζοντας» ως υπεύθυνο για τους λάθος χειρισμούς τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής. Κίνηση, πάντως, που δεν σχολιάστηκε θετικά ούτε από τους «53».

Πυρ και μανία φέρεται να είναι πολλά μέλη της τάσης με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, όχι μόνο για το πολιτικό στίγμα που δίνεται στα ζητήματα του προσφυγικού, αλλά και για τη διαχείριση που πραγματοποιείται. Δεν είναι τυχαίο πως μέλος της κίνησης των «53+» σημείωνε πως το «ρήγμα είναι απολύτως βαθύ».

Ενδεικτικό της απόστασης που υπάρχει είναι η εναλλακτική που έβαλε το ίδιο στέλεχος σε συζήτηση με το newpost.gr: «Ο Φώτης Κουβέλης θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα στο μεταναστευτικό» δήλωνε χαρακτηριστικά.

Η κριτική στάση μελών της Κουμουνδούρου έχει επεκταθεί το τελευταίο διάστημα και προς τους Σταύρο Κοντονή (εξαιτίας των αλλαγών που προωθούνται στο νόμο Παρασκευόπουλου), αλλά και προς τον Κώστα Γαβρόγλου διαφωνώντας με αρκετές από τις παρεμβάσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην τελευταία περίπτωση ενστάσεις έχει εκφράσει και η νεολαία του κόμματος.

Σε αντίθεση με τα παράπονα που διατυπώνονται προς την πλευρά του Σταύρου Κοντονή καλή εικόνα υπάρχει για την πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και νυν γενική γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη.

Πέρα από τον Πάνο Καμμένο με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν στελέχη της κίνησης και τον Νίκο Κοτζιά υπενθυμίζοντας και το τελευταίο επεισόδιο με την ερώτηση 25 βουλευτών του κόμματος προς τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών.

Ακόμα και για την εξέλιξη του Κυπριακού εκφράζουν επιφυλάξεις αν και παραδέχονται πως στις τελευταίες συζητήσεις είχε βγει μπροστά η ελληνοκυπριακή πλευρά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη ευελιξία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: