Ταξιδάκια ανά τον κόσμο του Πάπα Φραγκίσκου για να προωθήσει την Παγκοσμιοποίηση

Κοινοποίηση:
pope

Στο Μπαγκλαντές μεταβαίνει σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, μετά το ταξίδι του στη Μιανμάρ, όπου απέφυγε άμεση αναφορά στους μουσουλμάνους Ροχίνγκια για να μην πυροδοτήσει διπλωματικό επεισόδιο στη χώρα. Η Μιανμάρ κατηγορείται για εθνοκάθαρση στο θέμα των Ροχίνγκια.

Δεν θα υπάρξει όμως τέτοια εύθραυστη ισορροπία στο Μπαγκλαντές, καθώς ο Πάπας θα συναντήσει στην Ντάκα ομάδα Ροχίνγκια από τους περίπου 625.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ αναζητώντας καταφύγιο στο Μπαγκλαντές.

Το Βατικανό υπερασπίστηκε την απόφαση του Πάπα να μην χρησιμοποιήσει τη λέξη Ροχίννγκια στη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στη Μιανμάρ, τονίζοντας πως και μόνο η παρουσία του έστρεψε την προσοχή στην προσφυγική κρίση.

Η έξοδος τον Ροχίνγκια από το κρατίδιο Ρακχίν στο νότιο άκρο του Μπαγκλαντές πυροδοτήθηκε από τη στρατιωτική καταστολή που εφάρμοσε η Μιανμάρ, υποστηρίζοντας πως ήταν απόκριση σε επιθέσεις ένοπλων Ροχίνγκια σε στρατιωτική βάση και αστυνομικά τμήματα στις 25 Αυγούστου.

Πολλά χωριά των Ροχίνγκια πυρπολήθηκαν και ισοπεδώθηκαν και οι πρόσφυγες που έφταναν στο Μπαγκλαντές μιλούσαν για δολοφονίες και βιασμούς.

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν τη Μιανμάρ για εθνοκάθαρση και την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «τρομακτικές αγριότητες».

Ο στρατός της Μιανμάρ αρνείται τις κατηγορίες για φόνους, βιασμούς και αναγκαστικές διώξεις ενώ η κυβέρνηση αποδίδει την κρίσει στους μαχητές Ροχίνγκια, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτες.

Πολλοί στη Μιανμάρ θεωρούν τους Ροχίνγκια παράνομους μετανάστες από το Μπαγκλαντές και δεν τους συμπεριλαμβάνουν στις 135 εθνικές ομάδες που αναγνωρίζει ο νόμος της χώρας. Όπως τονίζει το Reuters, ακόμα και η χρήση του όρου Ροχίνγκια θεωρείται εμπρηστική.

Η Κίνα υποστηρίζει τη «νόμιμη επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, στην πολιτεία Ρακχίν, και κινήθηκε για να υπάρξει ένα ψήφισμα για την κρίση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στήριξη που οι παρατηρητές θεωρούν πως θα φέρει την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κίι πιο κοντά στο Πεκίνο.

Σήμερα το πρωί πάντως, η Σούου Κίι αναχώρησε για την κινεζική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει σε φόρουμ ηγετών που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Καλο πιονι εισαι κι εσυ κι ο Οικουμενικος Πατριαρχης…

Comments are closed.