Τα “αγκάθια” των ελληνικών τραπεζών!

Κοινοποίηση:
cf87cf81ceb7cebcceb1cf84ceb1-ceb1cf80cebf-cf84ceb7cebd-cebacf85cf80cf81cebf-cf83cf84ceb7cebd-ceb5cebbcebbceb1ceb4ceb1-cf80ceb9cf83cf89

Υπάρχει μέλλον;;;

Τα πράγμα με τις ελληνικές, συστημικές, έτσι όπως έχουμε συνηθίσει να τις λέμε, δεν πάει καλά και κάπου φαίνεται να στραβώνει! Βέβαια υπάρχει καιρός ακόμη μπροστά για να διορθωθούν αρκετά πράγματα, αλλά αν το «αμπέλι στραβώσει, που λέει και ο λαός μας», τότε οι επιπτώσεις είναι αρνητικές…

Οι τράπεζες της χώρας μας χρειάζονται χρήματα. Και μάλιστα χρειάζονται πολλά χρήματα για να σταθούν στα πόδια τους πάλι! Τα capital controls και η εν γένει κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχουν φέρει τα πιστωτικά ιδρύματα στο χείλος του γκρεμού! Τα «κόκκινα δάνεια» επίσης φρενάρουν την ανάπτυξη και η καθίζηση της παραγωγικής διαδικασίας ολισθαίνει την κατάσταση! Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται ίσως και η είδηση της «κρυφής» συνάντησης στη Νέα Υόρκη, 20 κορυφαίων τεχνοκρατών, εκπροσώπων των μεγαλύτερων heads funds, με θέμα συζήτησης την Ελλάδα!

Ποια είναι όμως τα σημεία της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης που «χωλαίνει» η επίτευξη της λύσης;
Το πρώτο είναι η άντληση των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν από την ελεύθερη αγορά. Με βάση πληροφορίες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν συνολικά 8 με 10 δισ. ευρώ. Και το ερώτημα που δημιουργείται από το σενάριο αυτό  είναι πολύ λογικό. Πώς θα καταφέρουν οι 4 τράπεζες μαζί να βρουν τόσα πολλά χρήματα, όταν μάλιστα το πολιτικό σκηνικό είναι τόσο ρευστό;

Δεύτερο «αγκάθι» είναι η άγνοια όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόσα μετρητά και πόσα CoCos (Contingent Convertible bonds), δηλαδή τα μετατρέψιμα ομόλογα με ειδικά χαρακτηριστικά, θα απαιτηθούν για το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούν.

Τι πρόκειται να γίνει όμως με τους μετόχους αυτούς που θα επιλέξουν θετικά το σενάριο να  συμμετάσχουν σε αυτές τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου; Πως θα διασφαλιστούν για τους επικείμενους κινδύνους; Τι είδους ανταλλάγματα θα ζητήσουν και τι θα πάρουν για να κάνουν το μεγάλο αυτό βήμα, σε μια περίοδο που το οικονομικό σκηνικό είναι τόσο ρευστό. Επίσης ποιος θα έχει τη διοίκηση των τραπεζών αυτών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσει το management στα χέρια του δημοσίου. Και αν γίνει αυτό, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;;

Τα ζητήματα αυτά που παρουσιάσαμε έχουν δημιουργήσει ανησυχία και έχουν αγχώσει με μεγάλο βαθμό τους τραπεζικούς κύκλους και όσους ενδιαφέρονται να συμπράξουν στην εξυγίανση των τραπεζών.

Όλα αυτά είναι σίγουρα ερωτήματα που έχουν στο μυαλό τους, οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών που βρίσκονται στο Λονδίνο «προς άγρα» επενδυτών, στα περίφημα road shows!

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: