Τα εγκλήματα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας παραδέχτηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν

Κοινοποίηση:
Εμμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως «τα εγκλήματα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας είναι αδιαμφισβήτητα», σε ομιλία του στην Ουαγκαντούγκου, καλώντας για μια «νέα σχέση» με την Αφρική.
«Υπήρξαν λάθη και εγκλήματα, μεγάλα πράγματα και ευτυχείς ιστορίες», αλλά «τα εγκλήματα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας είναι αδιαμφισβήτητα», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν. Είναι «ένα παρελθόν που πρέπει να παρέλθει», πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται απλώς για έναν γαλλο-αφρικανικό διάλογο τον οποίο πρέπει να ανοικοδομήσουμε από κοινού, αλλά για ένα σχέδιο ανάμεσα στις δύο ηπείρους μας, μια νέα σχέση στη σωστή κλίμακα» ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη, είπε.
«Η Αφρική δεν είναι ούτε μια ήπειρος που έχει χαθεί ούτε μια ήπειρος που πρέπει να σωθεί, είναι μια κεντρική ήπειρος, είναι εδώ που συμπυκνώνονται όλες οι σύγχρονες προκλήσεις», εκτίμησε.

Επανέλαβε τη βούλησή του να βοηθήσει στην οικοδόμηση της πολυεθνικής δύναμης G5 Sahel για την καταπολέμηση των τζιχαντιστικών οργανώσεων. «Είναι καιρός να υψώσουμε ένα φράγμα στον θρησκευτικό εξτρεμισμό», επέμεινε, απαιτώντας κυρίως από «Κατάρ, την Τουρκία και το Ιράν να δεσμευθούν σθεναρά σε αυτή τη μάχη».

Η δύναμη G5 Sahel, που υποστηρίζεται από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε την εκστρατεία της στις 28 Οκτωβρίου εν μέσω αυξανόμενης αναταραχής στις ερημικές εκτάσεις της περιοχής, όπου τζιχαντιστές που έχουν συμμαχήσει με την Αλ Κάιντα ή εμπνέονται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κυκλοφορούν χωρίς να εντοπίζονται μέσω των εκτεταμένων και πορωδών συνόρων.

«Είναι απαραίτητο να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Μπουρκίνα Φάσο, Ροκ Μαρκ Καμπορέ. Η Γαλλία έχει αναπτύξει περίπου 4.000 στρατιώτες στην περιοχή του Σαχέλ για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών μαχητών.

Από την Ουαγκατούγκου ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει «μια ευρω-αφρικανική πρωτοβουλία» για να χτυπηθούν «οι εγκληματικές οργανώσεις και τα δίκτυα των διακινητών» που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική ορισμένοι από τους οποίους καταλήγουν στη σκλαβιά.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε εξάλλου «μαζική βοήθεια στην απομάκρυνση των προσώπων που διατρέχουν κίνδυνο» στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντας την πώληση μεταναστών ως σκλάβων «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», στην ομιλία του ενώπιον φοιτητών στη Μπουρκίνα Φάσο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επικρίθηκε έντονα επειδή είχε πει πως είναι αδύνατο να αναπτυχθεί η Αφρική λόγω των «7 ή 8 παιδιών κάθε γυναίκας», διευκρίνισε πως η Αφρικανή γυναίκα πρέπει να «έχει την επιλογή να μην παντρεύεται στα 13 ή στα 14»… και να επιλέγει πόσα παιδιά θα αποκτήσει.
Ο Μακρόν υποσχέθηκε επίσης πως η Γαλλία θα είναι «προνομιούχος εταίρος της Αφρικής» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι θα καταστήσει «την ενέργεια πιο προσβάσιμη αλλά και πιο καθαρή».

Ο Μακρόν υποσχέθηκε επίσης «διπλασιασμό» των συμπράξεων με αφρικανικά σχολεία και πανεπιστήμια και θεωρήσεις διαβατηρίων μακράς διαρκειας για τους Αφρικανούς που έχουν σπουδάσει στη Γαλλία.
Μερικές ώρες προτού φθάσει ο Μακρόν στην Ουαγκαντούνγκου μια χειροβομβίδα ρίχτηκε με στόχο Γάλλους στρατιώτες. Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

«Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια προοπτική και ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας», δήλωσε λίγο μετά σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος.
Ενώ ο Μακρόν είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Ροκ Μαρκ Καμπορέ, πέτρες εκτοξεύθηκαν εναντίον ενός οχήματος της γαλλικής αποστολής. Ο Μακρόν δεν ήταν στην αυτοκινητοπομπή, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ένα όχημα της αποστολής αποτέλεσε στόχο λιθοβολισμού», ανέφερε σε τουίτ ο εκπρόσωπος. «Αλλά δεν μιλάμε για εκατοντάδες επιτιθέμενους ή για πολλά κατεστραμμένα αυτοκίνητα», είπε.

Ο Μακρόν, 39 ετών, πραγματοποιεί επίσκεψη τριών ημερών στην Μπουρκίνα Φάσο, στην Γκάνα και στην Ακτή Ελεφαντοστού με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της ψηφιακής οικονομίας και της μετανάστευσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: