Τα κόκκινα δάνεια «τρώνε» ολόκληρη την Ευρώπη!

Κοινοποίηση:
megalokarcharies-kai-kokkina-daneia

Διαβάστε που έχει φτάσει το ποσό…

Το θέμα των τραπεζικών κλυδωνισμών δυστυχώς δεν είναι μόνο ελληνικό. Και πως θα μπορούσε άλλωστε από τη στιγμή που οι οικονομίες των Ευρωπαϊκών κρατών είναι συνδεδεμένες λόγω του κοινού νομίσματος. Όταν μια οικονομία, όπως η ελληνική «πονάει», αυτό τον ίδιο πόνο θα νιώσουν, έστω και με καθυστέρηση και οι άλλες οικονομίες. Μπορεί όχι στο βαθμό που το ζούμε εμείς εδώ στη χώρα μας, αλλά σίγουρα τα «απότοκα» μιας δυσάρεστης κατάστασης, θα φτάσουν παντού.

Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των περίφημων «κόκκινων δανείων», δηλαδή των δανείων αυτών που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις και σε ιδιώτες και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω του δυσχερούς οικονομικού κλίματος.

Η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκώς που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα δάνεια της είναι η Κύπρος, με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων να ξεπερνάει το 40% και ακολουθεί η Ελλάδα με το ποσοστό να είναι στο 35%.

Αλλά αυτό δε λέει τίποτα αν δεν διαβάσετε το συνολικό χρέος που έχουν οι τράπεζες της ηπείρου μας και δημοσιεύει το ΔΝΤ. Αγγίζει το 1 τρις. € και αυτό μάλιστα 9 μήνες πριν!!

Το πρόβλημα που εντοπίζεται αφορά κυρίως τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι των τραπεζών, καθώς τίθεται και το θέμα της ανεργίας από πλευράς των επιχειρήσεων αυτών.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ειδικά στις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αλά και στην ανατολική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στις χώρες της ευρωζώνης η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 932 δισεκατομμύρια ευρώ -ή περίπου το 9,2% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της ευρωζώνης- στα τέλη του 2014.
Όμως υπάρχουν και χώρες που κατάφεραν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αντιστρέψουν την κατάσταση, όπως η Εσθονία και η Γερμανία, οι οποίες μείωσαν τα επιζήμια για αυτές δάνεια.

Τι προτείνει όμως το ταμείο για να ξεπεραστεί το ζωτικό αυτό πρόβλημα;

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να εποπτεύεται καλύτερα ο χώρος των τραπεζών και ν αποφασίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα να «κουρέψουν» ή να επαναριθμήσουν τα δάνεια αυτά που δεν σώζονται.

Επίσης θα ήταν εξαιρετικά καλό, να βελτιωθεί η διαδικασία της πτώχευσης των επιχειρήσεων αυτών που βελτιώνονται και συσσωρεύουν χρέη.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: