Τα πάνω κάτω έρχονται ξαφνικά στις τράπεζες!

Κοινοποίηση:
Τράπεζες1

Νέοι παίχτες στο προσκήνιο…

Μετοχικά μερίδια στις 4 συστημικές τράπεζες αποκτά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD), εισφέροντας συνολικά 250 εκατ. ευρώ στις ανακεφαλαιοποιήσεις. Είναι μια θετική εξέλιξη για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία, η οποία όμως  μπορεί να κρύβει και δυσκολίες για τους τραπεζίτες.  Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη  δεν θα έχει ρόλο «γλάστρας» αλλά θέλει να έχει λόγο στον τρόπο λειτουργίας- διοίκησης- διαχείρισης των τραπεζών, εστιάζοντας σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα!

Η EBRD θα επιδιώξει να προωθήσει και να επιβάλει κανόνες που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να  συμβάλει αποτελεσματικότερα στην προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας.

Έμφαση θα δοθεί στο αναπτυξιακό σκέλος των χρηματοδοτήσεων και στην ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων.

Η συμμετοχή της EBRD  στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών προβλέπεται ως δυνατότητα στη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Υλοποιείται μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, με παρότρυνση της Κομισιόν και επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης.

Θα είναι πάντως μικρή, της τάξεως του 2,5%- 3%στις 4 συστημικές, ενώ στην Attica Bank αποφασίσθηκε τελικά να μη συμμετάσχει.

Τα 250 εκατ. ευρώ  της συμμετοχής κατανέμονται κατά τρόπο ώστε η ποσοστιαία συμμετοχή σε όλες να είναι περίπου η ίδια.

– Στην Εθνική η EBRD εισφέρει 50 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσει περίπου 2,7%

– Στην Alpha Bank 65 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή περίπου 2,8%

– Στην Eurobank θα συμμετάσχει με  2,9%, εισφέροντας 65 εκατ. ευρώ

– Στην Τράπεζα Πειραιώς  θα εισφέρει 70 εκατ.  ευρώ, αποκτώντας κάτι λιγότερο από 3%

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  EBRD Nick Tesseyman, δήλωσε ότι  η συμμετοχή  αυτή «συμπληρώνει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα στηρίξει την οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας. Θα συμβάλουμε σε αυτή τη διαδικασία και θα διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο ως μέτοχοι, έτσι ώστε οι τέσσερις τράπεζες να μπορούν να παρέχουν και πάλι χρηματοδότηση  στην πραγματική οικονομία».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: