Τα τέσσερα πρώτα μέτρα που αποφασίζει ο Μακρόν

Κοινοποίηση:
ImageHandler (6)

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινάει σήμερα για τη Γαλλία και το γαλλικό λαό,

ο οποίος ανέθεσε τα ηνία της χώρας στον 39χρονο Εμανουέλ Μακρόν, που θα είναι ο νεότερος πρόεδρος στην Ευρώπη. Μερίδα των εκλογέων του, τον ψήφισαν με μισή καρδιά, αλλά και με την κρυφή ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα απογοητευθούν.

Για να πετύχει όμως ο νέος Πρόεδρος κάτι τέτοιο και να συμφιλιώσει τα θρυμματισμένα κομμάτια της γαλλικής κοινωνίας, όπως τα άφησε η χωρίς προηγούμενο εκστρατεία, ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει ανάγκη από την ισχυρή υποστήριξη της θεάς Θέμιδας, για τη μόνιμη αναζήτηση της «χρυσής τομής», ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά. Σε αυτό το ζύγιασμα εντάσσονται, η επιλογή του πρωθυπουργού του, των μελών της κυβέρνησης, αλλά και των ατόμων στα οποία θα ανατεθούν οι κοινοβουλευτικές περιφέρειες, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη δύσκολη εξίσωση, του να μην παρεκκλίνει από το πρόγραμμά του, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει. Ένα πρόγραμμα στο οποίο έχει ήδη ορίσει τους άξονες αλλά και τις άμεσες προτεραιότητες με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ηθικοποίηση της δημόσιας ζωής

Είναι ο πρώτος νόμος για τον οποίο προβλέπει να κατατεθεί άμεσα στο υπουργικό συμβούλιο πριν από τις βουλευτικές, ώστε να τον λάβουν υπόψη τους και «να συμμορφωθούν σχετικά οι υποψήφιοι βουλευτές», παρά το ότι ο νόμος δεν θα είναι ακόμα εφαρμόσιμος. Ο νόμος αυτός είναι ένας βασικός άξονας της συνεργασίας με τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού και ήταν προϋπόθεση για την υποστήριξή του στον Μακρόν.
Μετά τα σκάνδαλα που έζησε η χώρα κατά την εκστρατεία, ο νόμος αυτός έρχεται να απαγορεύσει μεταξύ άλλων, τη σύγκρουση συμφερόντων, τον νεποτισμό και την απασχόληση μελών της οικογένειας, ενώ παράλληλα επιβάλλει τη φορολογία σε όλες απολύτως τις αποδοχές των βουλευτών (συμπεριλαμβανόμενων και των διαφόρων έξτρα παροχών).

Έλεγχος των Δημόσιων Οικονομικών

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει, από τις αρχές Απριλίου, ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του «θα ζητήσει έναν έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, ώστε να έχει έως τα μέσα Ιουνίου, τα αποτελέσματα της τρέχουσας διαχείρισης». Η δήλωσή του αυτή έχει προκαλέσει ορισμένα ερωτηματικά, αφού ο πρόεδρος του Ελεκτικού Συνεδρίου Ντιντιέ Μιγκό, έχει ήδη δηλώσει από τον Ιανουάριο, ότι προετοιμάζει έναν γενικό έλεγχο των δημόσιων οικονομικών για τον Ιούνιο. Έτσι ορισμένοι αναρωτιούνται κατά πόσο ο Μακρόν έχει κάποιες αμφιβολίες για τα στοιχεία που θα του παραδώσει η κυβέρνηση της οποίας υπήρξε μέλος.

Δημόσια Διοίκηση

Έχει ονομάσει την εν λόγω μεταρρύθμιση, «το δικαίωμα λάθους» απέναντι στη Διοίκηση. Έχει παράλληλα δηλώσει, ότι θα είναι «μια από τις πρώτες αποφάσεις» της πενταετίας. «Ευθύς εξ’ αρχής θα επιχειρήσω μια βαθειά μεταρρύθμιση της σχέσης ανάμεσα στους πολίτες και τη Διοίκηση (…) εάν γίνει ένα λάθος, μια παράλειψη, η Διοίκηση θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να διορθωθεί. (…) Αυτό που πρεσβεύω είναι ένα κράτος που συνοδεύει, που διευκολύνει και που δεν τιμωρεί για τα πάντα και πάντοτε» υπογραμμίζει. Το μέτρο θα υιοθετηθεί με διάταγμα, χωρίς να αφορά τις ποινικές υποθέσεις ή την ασφάλεια.

Μεταρρύθμιση εργασίας

Και να ήθελε να καθυστερήσει τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στον εργασιακό νόμο ο Μακρόν, δεν θα μπορέσει. Ορισμένα σημαντικά συνδικάτα με επικεφαλής το CGT, έχουν οργανώσει ένα «Κοινωνικό Μέτωπο» και δηλώσει ότι από αύριο Δεύτερα, θα είναι εκ νέου στους δρόμους κατά του εργασιακού νόμου και κατά της χρήσης διαταγμάτων.

Ο Μακρόν όμως σκοπεύει να λειτουργήσει γρήγορα: «Θέλω να εισαγάγω ήδη από το καλοκαίρι, ένα σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την αποκέντρωση της διαπραγμάτευσης. Το σύνολο των αλλαγών θα γίνει με διατάγματα, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα» έχει δηλώσει. Για τη μέθοδο, μέσω διαταγμάτων, που κατακρίνει η αριστερά, έχει τονίσει ότι θα περάσουν αρχικά από την Εθνοσυνέλευση, η οποία θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση τους.

Η δε ομάδα Μακρόν εξηγεί : «Την πρόσθετη ελευθερία στην αγορά εργασίας, την εξισορροπούμε με μια μεγαλύτερη προστασία των εργαζόμενων μέσω μιας ‘ασφάλισης της ανεργίας για όλους’. Ένας παραιτηθείς εργαζόμενος θα έχει ανά πενταετία, το δικαίωμα ασφάλισης. «Επιτυγχάνεται έτσι μια ισορροπία, που εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα στον οικονομικό τομέα και δικαιοσύνη στον κοινωνικό» υπογραμμίζει ο Μπενζαμέν Γκριβώ, εκπρόσωπος του κινήματος «Εμπρός!» του Μακρόν.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: