Η κυβέρνηση
της Μεγάλης Βρετανίας έχει αναλύσει λεπτομερώς τα τρία σενάρια κάτω από τα οποία θα διαπραγματευτεί η χώρα με την ΕΕ
«Η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας θα υποστεί πλήγμα εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν οι περισσότερες προβλέψεις ανεξάρτητων φορέων, με τον επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit, Boris Johnson, να συμφωνεί ότι η αποχώρηση από τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου θα κοστίσει αρχικά στη χώρα ορισμένες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζει το CNN Money, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έχει αναλύσει λεπτομερώς τα τρία σενάρια κάτω από τα οποία θα διαπραγματευτεί η χώρα με την ΕΕ, σε περίπτωση που το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αποφανθεί υπέρ του Brexit.
Κατά το πρώτο σενάριο, το οποίο είναι το ευνοϊκότερο, η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θα παραμείνει εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση στις αγορές της Ένωσης.
Παράλληλα, οι πολίτες της ΕΕ θα διατηρούν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι κανονισμοί της Ένωσης καθώς και οι πληρωμές των προϋπολογισμών προς αυτή θα συνεχίσουν να ισχύουν για τη Γηραιά Αλβιόνα, με τους υπέρμαχους του Brexit να επιθυμούν να αποφύγουν την εν λόγω εξέλιξη.
Ωστόσο, ακόμα και υπό το ευνοϊκό αυτό σενάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 3,8% σε βάθος 15ετίας, γεγονός που ισοδυναμεί σε απώλεια φορολογικών εσόδων ανά άτομο ύψους 1.100 στερλινών.
Η δεύτερη εναλλακτική θα αποτελούσε της διαπραγμάτευση μιας διμερούς εμπορικές συμφωνίας, παρόμοιας με χώρες όπως ο Καναδάς, η Ελβετία και οι Τουρκία, όπου η πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ θα είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με την πρώτη περίπτωση, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 80% της οικονομίας της χώρας.
Κατά το εν λόγω σενάριο, η οικονομική συρρίκνωση μέχρι το 2030 θα ανέλθει στο -6% (1.800 στερλίνες ανά άτομο), ενώ τα χαμένα φορολογικά έσοδα θα είναι συνολικά 36 δισ. στερλίνες.
Τέλος, κατά το τρίτο σενάριο, εφόσον τα άλλα δύο αποτύχουν, η σχέση Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ θα μπορούσε να στηριχθεί στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στα πρότυπα χωρών όπως η Βραζιλία και η Ρωσία, γεγονός που θα απελευθέρωνε τους Βρετανούς πλήρως από τις υποχρεώσεις τους προς την Ένωση.
Ωστόσο, τα πρόσθετα εμπόδια που θα προκύψουν στο εμπόριο, αναμένεται να φέρουν και επιπλέον συρρίκνωση στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας σε βάθος 15ετίας, η οποία θα ανέλθει στο -7,5% γεγονός που μεταφράζεται σε απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 45 δισ. στερλινών, ή αλλιώς 2.100 στερλίνες ανά άτομο.
Παρά το γεγονός ότι η πλευρά των υπέρμαχων του Brexit χαρακτηρίζει την εν λόγω έκθεση της κυβέρνησης ως «βαθύτατα εσφαλμένη», σίγουρα δε μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι περισσότερες εκτιμήσεις της διεθνούς κοινότητας κάνουν λόγο για αρκετά μεγάλες οικονομικές συνέπειες της χώρας κατά τα επόμενα 15 χρόνια.
Πλέον, μένει να δούμε κατά πόσο η βροχή απόψεων και εκτιμήσεων θα επηρεάσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους λίγες μόλις μέρες πριν εισέλθουν στις κάλπες στις 23 Ιουνίου.
www.bankingnews.gr