Oι πιέσεις στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο είναι πλέον έντονες σχετικά με το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο των προσπαθειών και της ανάγκης των τραπεζών για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους.
Oι 9 οικογένειες
Oι τέσσερις βιομηχανίες με δάνεια που «κοκκίνισαν» ύψους 1,5 δισ. ανήκουν στην κατηγορία των πάλαι ποτέ κραταιών εταιριών με βασικούς μετόχους – μέλη πασίγνωστων οικογενειών.
Oι δύο από αυτές δραστηριοποιούνται σε πεδίο της αγοράς που κατέρρευσε λόγω της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη, που έχει συνδέσει την πορεία της με την ανόρθωση και ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας, έχει «κόκκινα» που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ. H δεύτερη, με ιστορία οκτώ δεκαετιών, έχει προβληματικά δάνεια πάνω από 320 εκατ. ευρώ. Oι άλλες δύο έχουν «αναφορά» στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και της παραγωγής υλικών.
Ακλουθούν οι τρεις εταιρίες του κλάδου των αυτοκινήτων με τα «ανοίγματά» τους να προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ. H πρώτη, που βαρύνεται με δανεισμό άνω των 300 εκατ., ανήκει σε οικογένεια με πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα. H δεύτερη ανήκει σε οικογένεια με μακρά ιστορία και παράδοση στην αγορά της αυτοκίνησης. H τρίτη εταιρία, παρά τις προσπάθειες, έχασε τις αντιπροσωπείες και οδηγήθηκε σε ναυάγιο.
Ιδιαίτερα ηχηρές περιπτώσεις είναι και αυτές των δύο μεγαλοξενοδόχων που «χρεώνονται» με 700 εκατ. ευρώ. O ένας έχει το «κέντρο βάρους» του στην περιοχή της Aττικής και «κουβαλάει» 400 εκατ. και ο δεύτερος, με «κόκκινα» 300 εκατ., δραστηριοποιείται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της περιφέρειας.