ΤΕΛΕΙΟ! Πειραματικό τεστ αίματος προβλέπει τον πρόωρο τοκετό

Κοινοποίηση:
w08-104829s03154824s05152345

Ένα νέο τεστ αίματος για τις εγκύους, το οποίο προβλέπει με ακρίβεια 75% έως 80% αν θα γεννήσουν πρόωρα, ανέπτυξαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Δανία. Το ίδιο μη επεμβατικό τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικότερα για να προβλεφθεί η ημερομηνία τοκετού με την ίδια περίπου αξιοπιστία που έχουν οι υπέρηχοι.

Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στον κόσμο. Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν έχουν στη διάθεσή τους ένα αξιόπιστο τρόπο να προβλέψουν αν μια εγκυμοσύνη θα καταλήξει σε πρόωρο τοκετό. Γενικότερα υπάρχει δυσκολία να προβλεφθεί με ακρίβεια η ημερομηνία όλων των τοκετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Κουέικ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, βρήκαν μια νέα μέθοδο, που κάνει πρόβλεψη χρησιμοποιώντας ως βιοδείκτες τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων της μητέρας και του εμβρύου.

Δείγματα αίματος λαμβάνονται από την έγκυο και αναλύεται το RNA, ένα μόριο-αγγελιαφόρος που μεταφέρει γενετικές οδηγίες στον οργανισμό για τη δημιουργία πρωτεϊνών. Διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένα γονίδια δίνουν «σήματα», από τα οποία μπορεί να υπολογισθεί ο κίνδυνος πρόωρης γέννας ακόμη και δύο μήνες νωρίτερα του αναμενομένου.

«Βρήκαμε ότι ορισμένα γονίδια είναι πολύ καλοί προγνωστικοί δείκτες για το ποιές γυναίκες κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα. Αυτή είναι η πρώτη πραγματικά σημαντική επιστημονική πρόοδος στο πρόβλημα της πρόβλεψης του πρόωρου τοκετού, που έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο δανός ερευνητής Μαντς Μελμπάι.

Ο πρόωρος τοκετός (όταν το μωρό γεννιέται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες νωρίτερα) είναι η κυριότερη αιτία βρεφικής θνησιμότητας και μια βασική αιτία ασθενειών και θανάτου έως την ηλικία των πέντε ετών παγκοσμίως. Στα δύο τρία περίπου των περιπτώσεων, ο πρόωρος τοκετός έρχεται αυθόρμητα (χωρίς ιατρική παρέμβαση) και οι γιατροί συνήθως δεν ξέρουν γιατί, καθώς ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από τον πρόωρο τοκετό παραμένει μυστήριο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: