Τα 24ωρα περνούν και ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά για το Σκοπιανό και τις δύο πλευρές. Τις τελευταίες ώρες, με παρότρυνση του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, οι εμπλεκόμενοι φαίνεται να αποφάσισαν την αλλαγή της ονομασίας που συμφωνήθηκε με τα Σκόπια, από Severna Macedonija σε North Macedonia…
Επί της ουσίας μεταφράζεται το «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στα αγγλικά κι όχι σε διαφορετική γραφή. Όμως, αυτό δεν αλλάζει την πιθανότητα οριστικού ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις.
Κάθε ημέρα που περνά και κάθε ώρα που δεν γίνεται το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα, επιβεβαιώνει όσους λένε ότι δεν είναι περισσότερες οι πιθανότητες για συμφωνία απ’ ότι για αδιέξοδο και για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις από τα Σκόπια έδειξαν ότι στο εσωτερικό της χώρας πράγματι επικρατεί αναβρασμός καθώς ένα μεγάλο τμήμα των εθνικιστών έχει ακόμη τη δύναμη να μπλοκάρει τις εξελίξεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τηλεφώνημα δεν μπορεί να γίνει τις επόμενες ώρες, είναι φανερό ότι το δίπολο Ιβανόφ – Ντιμιτρόφ, ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών δηλαδή, είναι ισχυροί και μπορούν να προκαλούν αναβολή της όποιας συμφωνίας.
Ακόμη και η κατηγορία ξένων (δηλαδή ελληνικών) ΜΜΕ ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια, δεν μπορεί να σταθεί εύκολα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικοινωνία Ζάεφ – Τσίπρα δεν έχει γίνει ακόμη διότι κάποιοι Σκοπιανοί θέλουν να αλλάξει η πρόβλεψη για το erga omnes, κάτι που δεν αποδέχεται επ’ ουδενί η Αθήνα.
Υπάρχει κι ακόμη ένα πρόβλημα. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του erga omnes. Οι Σκοπιανοί ζητούν για όσο χρόνο διαρκέσει η διαδικασία να ονομάζονται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όμως, στην κυβέρνηση δεν έχουν «τσιμπήσει» και απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο που είναι και η «κόκκινη γραμμή».
Μπλεγμένες οι τηλεφωνικές γραμμές είναι κυρίως μέσα στα Σκόπια. Ο Ζάεφ είναι ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας εκτιμώντας ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός που θα τους εντάξει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Οι εθνικιστές δεν θέλουν με κανένα τρόπο τις λέξεις «erga omnes» και δεν έχουν πρόβλημα να τινάξουν τη διαδικασία στον αέρα προκειμένου να έχουν πολιτικά οφέλη και να «χτυπήσουν» την κυβέρνηση Ζάεφ.
Όμως και στην Αθήνα δεν είναι όλα ρόδινα. Οι συνεχείς απειλές του υπουργείου Εξωτερικών ότι θα βγάλει έγγραφα και αλληλογραφίες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η σφοδρή επίθεση της ΝΔ κατά Κοτζιά δείχνουν δύο πράγματα.
Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει και θα το φτάσει στα άκρα. Και δεύτερον ότι επικρατούν πολιτικές σκοπιμότητες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεθεί καμία εθνική γραμμή για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Το αν θα γίνει το τηλεφώνημα εξαρτάται πλέον από την πλευρά Ζάεφ και κατά πόσο είναι ισχυρός για να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και μέσα στην κυβέρνησή του.