Μεγιστοποίηση των πιέσεων από τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προς την Τουρκία για το θέμα της επιλογής κινεζικών αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς τύπου HQ-9 (FD-2000 η τυποποίηση της εξαγωγικής έκδοσης), παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, εάν αληθεύουν όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Χουριέτ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, εταιρίες προερχόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια σημαντική συνεργασία στον εξοπλιστικό τομέα, προειδοποίησαν την Άγκυρα, ότι σε περίπτωση που προχωρήσει στην προμήθεια του κινεζικού συστήματος, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να τερματίσουν και τη δική τους συνεργασία με την Τουρκία.
Όπως κάνει γνωστό η εταιρία, οι αμερικανικές Raytheon και Lockheed Martin και η Ιταλο-Γαλλική κοινοπραξία Eurosam, διεξάγουν συζητήσεις με τριτοκλασάτους υπευθύνους τοπικών εταιριών στην Τουρκία (ούτε καν σε ανώτατο επίπεδο δεν θέτουν το θέμα…), όπως η εταιρία ηλεκτρονικών Aselsan, η εταιρία λογισμικού για στρατιωτικές εφαρμογές Havelsan, η κατασκευάστρια πυραύλων Roketsan και η αεροδιαστημική Turkish Aerospace Industries (TAI),δίνοντας σε αυτό το χαμηλό επίπεδο που προαναφέρθηκε τελεσίγραφο, περί τερματισμού των εν εξελίξει προγραμμάτων.
Ταυτόχρονα, υπόσχονται πως εάν επιλεγούν στο πλαίσιο του προγράμματος συμπαραγωγής αντιαεροπορικού μακρού βεληνεκούς, θα μεταφέρουν τεχνογνωσία, αν και όχι στο επίπεδο που υπόσχονταν οι Κινέζοι.
Η τουρκική εφημ,ερίδα μας πληροφορεί επίσης, ότι το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) αξιολογεί εκ νέου το εμπορικό και πολιτικό σκέλος της καταρχήν συμφωνίας με τους Κινέζουςκαι την κρατική τους εταιρία (CPMIEC), ενώ υποτίθεται ότι προέκυψαν τριβές κατά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την κατάρτιση της σύμβασης.
Το πρόβλημα είναι υποτίθεται η υπέρβαση στο κόστος, εξαιτίας της ανάγκης ενσωμάτωσης του συστήματος στο συνολικό τουρκικό αντιαεροπορικό σύστημα. Το ΝΑΤΟ δεν το συζητά καν, τονίζοντας ότι για λόγους (κυβερνο)ασφάλειας του αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού του συστήματος (το σύνολο των συστημάτων των κρατών-μελών επί της ουσίας), δεν πρόκειται να επιτρέψει την ολοκλήρωση κινεζικού συστήματος.
Όπως διαβάζουμε στο defencepoint, επιπρόσθετα, η κινεζική εταιρία που προμηθεύει το σύστημα, είναι στην αμερικανική λίστα των κυρώσεων, κατηγορούμενη για διασπορά συστημάτων που συνδέονται με τα όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) στη Συρία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Όλα βέβαια δείχνουν στην κατεύθυνση της μεθόδευσης από τουρκικής πλευράς, ώστε στο τέλος ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος και ενδεχομένως να επαναπροκηρυχθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι Τούρκοι βρίσκονται και σε αναζήτηση μεταχειρισμένων συστημάτων PATRIOT.
Αυτό ενδεχομένως να μπορεί να μεταφραστεί σε τουρκικό αίτημα πώλησης των συστημάτων που προστατεύουν υποτίθεται το τελευταίο διάστημα τη χώρα από τη δυνητική απειλή που συνιστά το οπλοστάσιο του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία. Τα συστήματα αυτά ανήκουν στη Γερμανία και την Ολλανδία.