ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΜΕΡΚΕΛ, ΟΛΑΝΤ ΠΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑ : Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί… Φέρε αύριο συγκεκριμένες προτάσεις

Κοινοποίηση:
μερκελ-ολαντ

Κοινό τελεσίγραφο προς τον Αλέξη Τσίπρα απέστειλαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντηση που είχαν στο Παρίσι για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, ζήτησαν προτάσεις από την ελληνική πλευρά για να τελειώνει αυτή η κατάσταση όπως είπαν, μέσα στην εβδομάδα.

Η συνάντηση των δύο ηγετών και η απόφαση Ντράγκι

Tελεσίγραφο  από κοινού έστειλαν χθες από το Παρίσι Αγκέλα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ προς τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες που συναντήθηκαν για να χαράξουν την κοινή τους θέση ενόψει της αυριανής συνόδου Κορυφής τόνισαν ότι περιμένουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και ότι η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοικτή. Αμφότεροι τόνισαν ότι ο χρόνος πιέζει ότι και πρέπει να παρθούν τώρα αποφάσεις. Παράλληλα δεν παρέλειψαν να δηλώσουν ότι σέβονται την απόφαση του ελληνικού λαού να πει «όχι» καθώς αυτό είναι η δημοκρατία.

Η Μέρκελ ωστόσο τόνισε στην συνέχεια ότι δημοκρατία είναι και ο σεβασμός των θέσεων των άλλων 18 μελών της Ευρωζώνης και διερωτήθηκε ποια θα είναι η θέση τους. Ακόμη η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συζητηθεί το πρόγραμμα του ESM. Από την πλευρά του ο Ολάντ τόνισε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από τις ελληνικές προτάσεις.

Αφού τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κανόνες και ο καθένας έχει τις ευθύνες του πρόσθεσε ότι «η ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης πρέπει να είναι ο γνώμονας της συμπεριφοράς για τις επόμενες ημέρες»,

Στο θέμα της αλληλεγγύης αναφέρθηκε και η Αγκέλα Μέρκελ, λέγοντας ότι η Ευρώπη έδειξε αλληλεγγύη στην Ελλάδα τονίζοντας ότι η τελευταία πρόταση που έγινε στην Αθήνα ήταν πολύ γενναιόδωρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους δύο ηγέτες δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι περιμένει τις πολιτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ με απαρχή την συνάντηση των δύο ηγετών ώστε να καθορίσει αναλόγως τις δικές του επόμενες κινήσεις για την ρευστότητα στην χώρα μας.

Επικοινωνία Κάμερον – Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όπου συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε στον λογαριασμό του στo Twitter: «Μίλησα με την Καγκελάριο Μέρκελ σήμερα για την Ελλάδα. Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την προστασία της οικονομικής ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Νωρίτερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας είχε διαμηνύσει ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: