Την βοήθεια των ΗΠΑ ζητάνε οι Σκοπιανοί για την ονομασία

Κοινοποίηση:
σκοπια

Tην στήριξη και παρέμβαση των ΗΠΑ για να επιλυθεί το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ ζήτησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Κότσο Ανγκουσέβ στην διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Χόπικινς.

Ο Κότσο Ανγκουσέβ, αναπληρωτής πρωθυπουργός για θέματα Οικονομικών Σχέσεων  της ΠΓΔΜ  μιλώντας στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του Συνεδρίου 2017 Transatlantic Economic Forum που διοργανώσε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins αναφέρθηκε στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν στην ΠΓΔΜ καθώς και στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας, η επίλυση του οποίου εκκρεμεί.

Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1 στην ομιλία του ο Aνγκουσέβ ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της χώρας του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και για να γίνει αυτό πρέπει να επιλυθεί το εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας. Ο σκοπιανός αναπληρωτής πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του είναι αξιόπιστος συνομιλητής και έχει τη βούληση να λυθεί το ζήτημα αλλά χρειάζονται τρεις επιπλέον προϋποθέσεις: χρειάζεται και η Ελλάδα να έχει βούληση να λύσει το ζήτημα, χρειάζεται να υπάρξει υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και χρειάζεται να υπάρξει κατανόηση και εποικοδομητική κριτική στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ ώστε να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Aνγκουσέβ τόνισε την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης του να βρει μια λύση για το ζήτημα, με την οποία θα συμφωνεί ο λαός της χώρας. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για αντίστοιχη βούληση και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε θέση ισχύος. Ο σκοπιανός αναπληρωτής πρωθυπουργός ζήτησε βοήθεια και από τη διεθνήκοινότητα και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ για στήριξη της διαδικασίας ώστε να βρεθεί λύση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η βοήθεια που αναμένει η χώρα του από τις ΗΠΑ είναι καλό να προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο και διευκρίνισε ότι δεν θα επιθυμούσε ανάμειξη των ΗΠΑ με τον «τρόπο Χόλμπρουκ» ούτε όμως θα ήταν αρκετές κάποιες νύξεις υποστήριξης. Αυτό που θα επιθυμούσε η ΠΓΔΜ είναι κάποιου ενδιάμεσου είδους ενεργή ανάμειξη και υποστήριξη της διαδικασίας, ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι σώφρον να αναμένει η ΠΓΔΜ ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωατλαντική της προοπτική ακόμη και αν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, ο Aνγκουσέβ σημείωσε ότι η χώρα του έχει κόκκινες γραμμές, όμως ο συμβιβασμός είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και επανέλαβε τις τρεις προϋποθέσεις για να λυθεί το ζήτημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Oσο θα επιμένουν οτι είναι ”μακεδόνες” και θα σφετερίζονται το ονομα ,την ιστορία και τίς παραδόσεις της Μακεδονίας μας,δέν πρέπει να ελπίζουν σε συμφωνία με την Ελλάδα.Η οποιαδήποτε εληνοσκοπιανή απόφαση,πρέπει οπωσδήποτε να τεθή στην εγκριση του ελληνικού λαού.Ας εχουν υπ’όψιν τους αυτόι που θα μετεχουν στις συνομιλίες απο ελληνικής πλευράς,οτι υπαρχει η κόκκινη γραμμή της απόφασης του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας τού 1992,βασει τής οποίας ,δέν γίνεται αποδεκτή ονομασία που θα εμπεριέχη τον όρο ”μακεδονία,μακεδονικός”.Πιστεύω επίσης πώς η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να δεχθή την διαμεσολάβηση του MATHIOU NIMITS. Ο ανθρωπος ειναι αποδεδειγμένα φιλοσκοπιανός καί μισέλληνας και πιστεύω πως εξ αιτίας του δεν βρέθηκε λύση έως σήμερα.Ας του προτείνουν να συμβουλευθή οποιονδήποτε διακεκριμένο ιστορικό–ακόμη και αμερικανό– να του κανη μαθήματα ιστορίας.Πρίν από περιπου εναν χρόνο,η αμερικανίδα ιστορικός DOROTHY KING,πέταξε κατάμουτρα στούς σκοπιανούς πώς δεν ειναι,ουτε υπηρξαν ποτε Μακεδόνες.Το οτι κατελαβε την περιοχη ο Μακεδόνας Στρατηλάτης,δεν τους κανει μακεδόνες ,όπως δεν ειναι Μακεδονια το ΑΦΓΚΑΝΙΣΤΑΝ και οι πολίτες του ,πού επίσης κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος.Αν ξεκαβαλήσουν τον βουκεφάλα οι γείτονες σκοπιανοι ,τότε αυριο βρίσκεται λυση και θα εχουν γιά παντα την Ελλάδα στο πλευρό τους.Αν οχι,τότε να προετοιμάζονται να γίνουν πρωτεκτοράτο τού φρενοβλαβούς Ε.ΡΑΜΑ και των Ουτσεκάδων αλβανών.Ανδρεας Χ.

Comments are closed.