Άστραψε και βρόντηξε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2. Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την ενοχή των τριών κατηγορουμένων στην υπόθεση ενώ από τα πυρά της δεν ξέφυγε ούτε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση αν και δεν είναι κατηγορούμενος καθώς τα αδικήματα σε βάρος του έχουν παραγραφεί, λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Ελένη Καρκαμούνα ζήτησε να καταδικαστούν ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γ. Σμπώκος, και ο αναπληρωτής του, Αντ. Κάντας, καθώς και το πρώην στέλεχος της διεύθυνσης Ν. Λεονταρίτης, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία σε βάρος της υπηρεσίας. Καταδικαστική ήταν η πρόταση και ως προς τις αξιόποινες πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, που βαραίνουν μόνο τον Αντώνη Κάντα.
Η εισαγγελέας υποστήριξε στην αγόρευση της πως επιλέχθηκε να γίνει η προμήθεια με απευθείας ανάθεση στη Ζήμενς μόνο και μόνο για να μην επιτευχθούν καλύτεροι όροι για το δημόσιο και θεώρησε ενορχηστρωτή τον Ακη Τσοχατζόπουλο:
«Ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτιση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις έμπιστους δικούς του ανθρώπους» υποστήριξε η εισαγγελέας, λέγοντας στη συνέχεια πως οι κατηγορούμενοι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης, μερίμνησαν προκειμένου η σύμβαση να γίνει για τη Siemens με επωφελείς διατάξεις, έτσι ώστε να ζημιωθεί η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. «Είναι υπεύθυνοι -ανέφερε η εισαγγελέας- γιατί εισηγήθηκαν την υπογραφή μιας μη επωφελούς σύμβασης. Η Siemens λειτουργούσε ως το αόρατο χέρι που κινούσε τα νήματα με ταχυτητες φωτός».
Αναφερόμενη στο επίμαχο σύστημα είπε με έμφαση «Δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί. Είναι μια σειρά μισοτελειωμένου, άχρηστου, μη-λειτουργικού και αναχρονιστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση του; Όχι, κύριε πρόεδρε. Ποιόν ενδιέφερε, άλλωστε; Τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τους συνεργούς του; Προφανώς όχι» και συμπλήρωσε «το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να λύσει τα φαινόμενα διαφθοράς, μπορεί όμως να τα καταστείλει».
Σχετικά με τα 500.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντ. Κάντας, από τον Πρόδρομο Μαυρίδης της Siemens, μέσω της offshore Martha Holdings, η εισαγγελέας στράφηκε κατά του κατηγορούμενου, αφού είναι μία από τις πράξεις που αρνείται ότι διέπραξε:
Εισαγγελέας: Προσπαθεί (σ.σ. ο Αντ. Κάντας) πάση θυσία να μην συνδεθεί το όνομά του με τη Siemens, η οποία προφανώς τον έχει εξασφαλίσει και με άλλα ποσά, διάσπαρτα ανά τον πλανήτη, που δεν θα βρεθούν ποτέ…
Υπεράσπιση Κάντα: Είναι προφητεία αυτό; Είναι δυνατόν;