Η Διεθνής Αμυντική Έκθεση IDEF 2017 (International Defence Fair) που πραγματοποιήθηκε σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης έδωσε την ευκαιρία σε τουρκικές αμυντικές εταιρίες του κλάδου να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τα επιτεύγματα τους.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ο τομέας των οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ) στον οποίο η τουρκική βιομηχανία έχει κάνει εντυπωσιακά εκσυγχρονιστικά βήματα συνεργαζόμενη και απορροφώντας τεχνογνωσία από γερμανικές, βρετανικές και γαλλικές αμυντικές εταιρίες.
Συγκεκριμένα η εταιρία FNSS Defence Systems (κοινοπραξία της τουρκικής Nurold Holding και της βρετανικής ΒΑΕ Systems) παρουσίασε τροχοφόρα οχήματα μάχης της οικογενείας PARS (pars στην τουρκική: λεοπάρδαλη της Ανατολίας), καθώς και τα ερπυστριοφόρα Kaplan-20 και Kaplan-30. Από την οικογένεια οχημάτων PARS εντυπωσίασαν τα θωρακισμένα τροχοφόρα 6Χ6 και 8Χ8 τα οποία ομοιάζουν με τα γερμανικά Fuchs, τα ελβετικά Piranha και τα αμερικανικά Stryker. Οχήματα PARS ήδη έχουν προμηθευτεί οι ένοπλες δυνάμεις της Μαλαισίας, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και Αφρικής.
Το PARS 6Χ6 έχει ιπποδύναμη 600 περίπου ίππων, αναπτύσσει ταχύτητα 100 χλμ και οι συνολικά 8 θέσεις προσωπικού είναι απολύτως ασφαλής από εκρήξεις ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ως αμφίβιο αναπτύσσει στο νερό ταχύτητα περίπου 10 χλμ. και η επιχειρησιακή του εμβέλεια αγγίζει τα 700 χλμ. Ο εξοπλισμός του είναι πυργίσκος με πυροβόλο των 30mm ή 35mm και πολυβόλο των 7,62mm. Αντίστοιχα είναι και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του PARS 8Χ8 το οποίο έχει δυνατότητα μεταφοράς συνολικά 12 στρατιωτών.
Το αμφίβιο ερπυστριοφόρο Kaplan-20 θα αντικαταστήσει πιθανότατα τα M113 του τουρκικού στρατού. Ο πυργίσκος του φέρει πυροβόλο των 30 ή 35mm και πολυβόλο των 7,62mm, ενώ πυροβόλο και πολυβόλο είναι τηλεχειριζόμενα με μηχανισμούς αυτόματης φόρτωσης πυρομαχικών. Η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού είναι συνολικά 9 στρατιώτες. Αντίστοιχα τεχνικά χαρακτηριστικά έχει και το Kaplan-30 το οποίο όμως δεν είναι αμφίβιο αλλά έχει αυξημένη θωράκιση σε σχέση με το Kaplan-20, μεταφέρει δε συνολικά 12 άτομα προσωπικό.
Η τουρκική εταιρία ASELSAN παρουσίασε και αυτή ερπυστριοφόρο όχημα μάχης, το Korhan, με τηλεχειριζόμενο πυροβόλο και πολυβόλο και μη επανδρωμένο πυργίσκο. Το Korhan είναι εξοπλισμένο με κάμερες ημέρας και νυκτός και συστήματα laser έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ διαθέτει και θωράκιση ενεργητικής προστασίας APS (Active Protection System). Το συγκεκριμένο ερπυστριοφόρο ομοιάζει με το γερμανικό Puma IFV (Infantry Fighting Vehicles), εξ άλλου είναι γνωστή η συνεργασία της ASELSAN με εταιρίες της Γερμανίας όπως την Rheinmetall και Krauss-Maffei Wegmann. Για το Korhan έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Πακιστάν, χώρες με τις οποίες συνεργάζεται στενά στον αμυντικό τομέα η Άγκυρα.
Η τουρκική OTOKAR παρουσίασε το άρμα Altay το οποίο τα επόμενα χρόνια θα γίνει το MBT (Main Battle Tank) του τουρκικού στρατού. Το Altay προβλέπεται να εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία το 2020. Θα είναι εξοπλισμένο με λειόκαννο πυροβόλο 120mm L55 της τουρκικής αμυντικής εταιρίας MKEK και με πολυβόλο των 12.7mm της ίδιας εταιρίας. Θα φέρει 42 βλήματα των 120mm και 1.500 των 12.7mm, όλα τουρκικής προέλευσης. Το 65 τόνων βάρους Altay θα κινείται με 12-κύλινδρο κινητήρα diesel MTU MB 873 Ka501 τουρκογερμανικής συμπαραγωγής, ο οποίος αποδίδει 1.100 kW (1.500 PS). Πιθανότατα ο κινητήρας αυτός που κινεί και τα Leopard 2 θα αντικατασταθεί στο μέλλον με κινητήρα τουρκοκορεατικής συμπαραγωγής που θα αποδίδει 1.325 kW (1.800 PS). Η μέγιστη ταχύτητα του άρματος σε ομαλό δρόμο είναι 70 χλμ/ώρα, 45 χλμ/ώρα σε ανώμαλο έδαφος, και η επιχειρησιακή εμβέλεια του 430 χλμ. Θα είναι δε εφοδιασμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, όπως το σύστημα ERA (Explosive Reactive Armor) της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ROKETSAN.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την ανάλυση μας για τα νέα τουρκικά οχήματα μάχης καθώς και για τα άλλα επιτεύγματα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, ιδιωτικής και κρατικής, που παρουσιάστηκαν στην έκθεση IDEF 2017, όμως δεν θα αρκούσε η χωρητικότητα της ιστοσελίδας. Θα θέλαμε εν τούτοις να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Καμμένος ξεπουλούν ως παλιοσίδερα την ΕΛΒΟ, την μοναδική ελληνική εταιρία κατασκευής και συντήρησης οχημάτων μάχης, υπακούοντας στους τοκογλύφους και με γνώμονα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι ξένων συμφερόντων.