Η υπόθεση της Σουζάνας που κακοποιήθηκε και δολοφονήθηκε στο Βίσμπαντεν προκαλεί θυμό διότι όπως όλα δείχνουν υπήρχαν ενδείξεις εναντίον του φερόμενου δράστη. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να διαφύγει ανενόχλητος στο Ιράκ.
Η υπόθεση της 14χρονης Σουζάνας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία. Το νεαρό κορίτσι βρέθηκε νεκρό κοντά στην πόλη Βίσμπαντεν μετά από αναζήτηση δύο εβδομάδων από τις αστυνομικές αρχές. Ο φερόμενος δράστης φέρεται να τη βίασε, να τη σκότωσε και να την έκρυψε σε ένα λάκκο. Στη συνέχεια κατάφερε να εγκαταλείψει τη χώρα με αεροπλάνο αρχικά προς την Τουρκία και στη συνέχεια προς την πατρίδα του το Ιράκ, όπου και τελικά συνελήφθη από κουρδικές δυνάμεις.
Γι’ αυτό και οι γερμανικές αστυνομικές αρχές βρίσκονται το στόχαστρο των επικριτών. Πρώτον επειδή ο 20χρονος μπόρεσε να ταξιδέψει ανενόχλητος, ενώ το όνομα στο εισιτήριό του δεν ήταν το ίδιο με αυτό στα χαρτιά του και δεύτερον γιατί είχε τραβήξει την προσοχή των αρχών και μάλιστα υπήρχαν υποψίες εναντίον του ότι μπορεί να είχε βιάσει στο παρελθόν μια άλλη κοπέλα. Ωστόσο οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του.
Νερό στο μύλο των ακροδεξιών
Οι αποκαλύψεις στην υπόθεση έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Έτσι ο δήμαρχος της πόλης Βίσμπαντεν Σβεν Γκέριχ εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook συλλυπητήρια προς την οικογένεια της 14χρονης: «Είμαι πολύ στεναχωρημένος και μου είναι δύσκολο να βρω λόγια για τον πόνο και τη λύπη που αφήνει πίσω του αυτός ο θάνατος. Οι σκέψεις μου και η βαθιά μου συμπόνια είναι με τους συγγενείς και φίλους του δολοφονημένου κοριτσιού».
Όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της καταγωγής του φερόμενου δράστη, η υπόθεση έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση για το προσφυγικό. Υπό το hashtag #Susanna γίνεται μια πάρα πολύ έντονη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα από την οποία δεν λείπει το μίσος και ο ρατσισμός. Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ξενοφοβικού κόμματος AfD Άλις Βάιντελ έσπευσε να ανεβάσει βίντεο στο Twitter στο οποίο αναφέρει ότι «η Σουζάνα είναι ένα ακόμη θύμα της υποκριτικής και εγωιστικής πολιτικής ανοιχτών θυρών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ».
Άλλοι πάλι συνιστούν ψυχραιμία και προειδοποιούν να διαχωρίζουν φερόμενους δράστες από τη μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων. «Σιχαμερή» χαρακτηρίζει ένας χρήστης την εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος από δεξιούς λαϊκιστές.
«Δεν είναι παράξενο να αυξάνεται η εγκληματικότητα»
Η υπόθεση φέρνει στη μνήμη κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις όπως αυτή στο Φράιμπουργκ όταν ένας πρόσφυγας βίασε μια νεαρή γυναίκα και την άφησε να πνιγεί. Ο Χουσείν Κ. καταδικάστηκε ισόβια.
Πάντως ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος (BKA), Χόλγκερ Μινχ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για γενικεύσεις σχετικά με τους πρόσφυγες και την εγκληματικότητα τους. «Είναι κοινή διαπίστωση της εγκληματολογίας ότι νεαροί άνδρες προβαίνουν συχνότερα σε αξιόποινες πράξεις απ’ ό,τι άλλες ηλικιακές ομάδες ή γυναίκες. Το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που ήρθαν στη Γερμανία το 2015 είναι άνδρες και κάτω των 30 ετών – επομένως δεν είναι παράξενο να αυξάνεται η εγκληματικότητα».
Άρε σκατόψυχοι, κολόγυφτοι, τι είναι αυτά που κάνετε ρε; τι κωλοάνθρωποι είσαστε; από που στο διάολο ερχόσαστε;