Κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση για την κατάργηση του φόρου στο κρασί. Το θέμα έχει συζητηθεί ήδη με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών κατά την τελευταία επίσκεψή τους στην Αθήνα τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες των δανειστών φάνηκαν να μην έχουν αντιρρήσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς η κατάργηση του φόρου δεν ανοίγει σοβαρή δημοσιονομική τρύπα. Ωστόσο αυτό που διαμήνυσαν είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει κάποιο άλλο ή άλλα ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από την κατάργηση του φόρου, η οποία πιθανότατα θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.
Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί προανήγγειλε και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας χθες στο Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας. Η κα Παπανάτσιου περιγράφοντας την πολιτική της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την στήριξη του αγροτικού τομέα αναφέρθηκε στον φόρο κατανάλωσης στο κρασί και όπως είπε είναι ζήτημα που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας. «Θέλουμε την κατάργηση του και αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή των εσόδων που θα χαθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επέβαλε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 20 λεπτά το λίτρο στο κρασί για να γλιτώσει από τον ΦΠΑ η ιδιωτική εκπαίδευση. Με την επιβολή του φόρου στο κρασί η κυβέρνηση αποσκοπούσε να εισπράξει περίπου 55 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο τα έσοδα που μπήκαν στα δημόσια ταμεία είναι ελάχιστα, σχεδόν ούτε τα μισά, ενώ το μέτρο προκάλεσε έκρηξη λαθραίας διακίνησης με πλαστά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές και προκάλεσε καθίζηση του τζίρου στα οινοποιεία ενώ μόνο το 15 % των παραγωγών είχαν φορολογική αποθήκη και μπορούσαν πρακτικά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα επιδιώξει να παραμείνει ο μειωμένος ΕΦΚ στο τσίπουρο και την τσικουδιά θέμα για το οποίος η Κομισιόν έχει παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης. Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών η πολιτική βούληση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή μειωμένος φόρος 50% για τσίπουρο και τσικουδιά και 5,9 ευρώ ανά χιλιόγραμμο για τους μικρούς παραγωγούς, τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.