Τι γίνεται με τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ που περιμένουν;

Κοινοποίηση:
espa_8-thumb-large-800x500

Θα τα ζητήσει κανείς;;

Και αν όλα τα βλέμματα έχουν πέσει πάνω στα 86 δις. ευρώ του τρίτου μνημονίου, τι γίνεται με τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ, που περιμένουν «ζεστά» την ελληνική κυβέρνηση να τα πάρει και να τα ρίξει στην αγορά και να «ξυπνήσει» την παραγωγή και την ανάκαμψη της οικονομίας;

Ας δούμε ποια είναι η στόχευση για το ΕΣΠΑ που έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση:

1. Εξυγίανση και αναθεώρηση των προγραμμάτων του παλαιού ΕΣΠΑ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

2. Αίτημα προς την ΕΕ για επιμήκυνση της περιόδου απορρόφησης κατά 6-12 μήνες, ώστε να αντιμετωπιστεί η εισροή των εναπομεινάντων πόρων. Η έγκριση παράτασης θα ξεπαγώσει εγκεκριμένες πληρωμές 1 δισ. ευρώ για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων.

3. Ομαλή συνέχιση και επέκταση του νέου ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό είχε εγκριθεί και σχεδιαστεί με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2009, δηλαδή πριν την εκδήλωση της κρίσης και της μεγάλης ύφεσης που έπληξε την ελληνική οικονομία. Το νέο ΕΣΠΑ το οποίο ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ, πρέπει να γίνει ένα ΕΣΠΑ εξόδου από την κρίση, να λάβει δηλαδή υπ’ όψιν του τις συνέπειες της κρίσης στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση ως προς την κατανομή των κονδυλίων στις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και ως προς τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων.

4. Η Ελλάδα επιζητά και απαιτεί μεγαλύτερα κονδύλια για επενδύσεις.

5. Προσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ σε δράσεις που θα προσδώσουν ένα εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά θα λαμβάνουν υπόψη και τη δυσμενείς συνθήκες, υπό τις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις, όπως έγινε με τις τράπεζες.

6. Το κριτήριο της απασχόλησης να περιλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά στα προγράμματα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Έχω δώσει σε Δήμο της Ελλάδος για το Χυτά της κάποια μηχανήματα μετά από υπογεγραμμένη σύμβαση και μετά από Διαγωνισμό τα παρέδωσα πριν τον Αύγουστο του 2014 και μέχρι σήμερα δεν μου έχουν δώσει τα λεφτά επαναλαμβάνω με υπογεγραμμένη σύμβαση. Τα χρήματα είναι 530.000 ευρώ και έχω μπει μέσα (εγγυητικές 20.000 απο την τσέπη μου) μηχανικούς, ηλεκτρονικούς, μεταφραστές ξενοδοχεία, αεροπορικά εισητήρια όλα απο την τσέπη μου και περιμένω να πληρωθώ και εγώ και η Αμερική και η Πολωνία απ όπου πήρα τα μηχανήματα διότι είμαι αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.

Comments are closed.