Τι θα γίνει με τα περίπου 20 δισ. που πήγαιναν στις τράπεζες;

Κοινοποίηση:
Τράπεζες1

Ποιες τρύπες θα κλείσουν;;

Δύο εκκρεμότητες αφήνει ανοιχτές η επιτυχής ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων: Τι θα γίνει  με τα κεφάλαια που «περίσσεψαν» από το εγκεκριμένο ποσό των 25 δισ. ευρώ  και πώς θα κλείσει η τρύπα που προκύπτει στην «προίκα» του υπό ίδρυση Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, λόγω του ότι  το ΤΧΣ πήρε πολύ λιγότερες  μετοχές – και πολύ μικρότερης  αξίας  –  από ότι είχε προϋπολογισθεί. Τα  δύο θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης  με τους δανειστές. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει  μέρος του  κεφαλαιακού πλεονάσματος  της  ανακεφαλαιοποίησης για να αντισταθμισθούν εν μέρει οι απώλειες των τραπεζών από τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Από τα 25 δις. που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση, χρησιμοποιήθηκαν τελικά ως συμμετοχή του ΤΧΣ μόνον τα 5,7 δισ.  Από αυτά μόνον  1,4 δισ.  έγιναν μετοχές, ενώ το υπόλοιπο ποσό  δόθηκε έναντι μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Απομένουν λοιπόν περίπου ως «πίστωση» στο λογαριασμό χρηματοδότησης 19,3 δισ. ευρώ, τα οποία οι δανειστές δεν έχουν καμία διάθεση να διοχετεύσουν στην Ελλάδα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι  προορίζονταν μόνο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών και στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο συζητούνται σενάρια για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέρος αυτών των κεφαλαίων για τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη διαδικασία ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων. Προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν γίνει και με τους εκπροσώπους των Θεσμών, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση, από ελληνικής πλευράς έχει διατυπωθεί ως ιδέα προς συζήτηση να χρησιμοποιηθεί ένα ποσό της τάξης των 4-5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου τακτοποίησης των «κόκκινων» δανείων.  Η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει αφετηρία και βάση περαιτέρω συζητήσεων, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης.

Σε συνάρτηση με τις συζητήσεις για την τύχη του «πλεονάσματος» των 19,3 δισ. ευρώ θα εξετασθεί και το ζήτημα που ανακύπτει με το υπό ίδρυση Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στο νέο μνημόνιο προβλέπεται ότι μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης το Ταμείο  θα πάρει ως «προίκα» μετοχές τραπεζών αξίας 25 δισ. (από το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ) καθώς και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου πρόσθετης αξίας 25 δισ.

Όμως , λόγω της… επιτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης (με μεγάλη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων), το ΤΧΣ πήρε πολύ λιγότερες μετοχές απ’ ότι αναμενόταν. Παράλληλα, η αξία του χαρτοφυλακίου του έχει συρρικνωθεί δραματικά, λόγω μεγάλης πτώσης των τιμών των τραπεζικών μετοχών.

Το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ δεν αξίζει πλέον ούτε το 1/10 του ποσού που πρέπει να εισφερθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.  Ετσι ο νέος φορέας  που υποτίθεται ότι θα συμβάλει στη μείωση του δημοσίου χρέους και στην αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος, θα ξεκινήσει με μια τεράστια τρύπα: Από τα 50 δισ. του προϋπολογισθέντος  αρχικού κεφαλαίου του, δεν μπορεί να συγκεντρώσει ούτε 30 δισ. ευρώ, ακόμη κι αν το Δημόσιο εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, εισφέροντας ότι έχει προβλεφθεί.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: