Σκούρα τα πράγματα για την οικονομία…
Ξεκίνησε ήδη η πρώτη φάση των stress tests για τις «πληγωμένες» ελληνικές, συστημικές τράπεζες. Η διαδικασία αυτή έχει την εποπτεία της ΕΚΤ ( Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας) και μέσω αυτής θα φανεί το ποσό της ανακεφαλαίωσης που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να «έρθουν στα ίδια» τους!
Η διαδικασία αυτή περιέχει και ένα «κόλπο» εκ μέρους της ΕΚΤ! Η Κεντρική τράπεζα της Ευρώπης στην προσπάθεια της να μη βγουν πολύ «φουσκωμένες» οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, επιλέγει ένα ήπιο-μετριοπαθές σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το σενάριο προβλέπει ύφεση στην οικονομία της χώρας μας 2,3% φέτος, 1,3% την επόμενη χρονιά και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017, με ετήσιο ρυθμό 2,7%. Επίσης προβλέπει ανεργία 26,9% φέτος, αύξηση στο 27,1% την επόμενη χρονιά και αποκλιμάκωση στο 25,7% το 2017,
Οι προβλέψεις αυτές, οι οποίες δεν είναι και από τις πλέον αισιόδοξες, θα συνδυασθούν και με τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την πορεία των καταθέσεων μέχρι το 2017, των επιτοκίων και των τιμών των ακινήτων. Επίσης ζωτικής σημασίας είναι και το θέμα των «κόκκινων» δανείων και το ρυθμό αποπληρωμής τους
Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να της υποβάλουν μέχρι την Τετάρτη 26 Αυγούστου μία αρχική “πρόχειρη” εκτίμηση για το πόσο και πώς θα επηρεασθούν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια μέχρι και το 2017 από την προβλεπόμενη ύφεση το 2015-2016 και την αναμενόμενη ανάκαμψη το 2017, όπως και από την εξέλιξη της ανεργίας.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κληθεί επίσης να υποβάλουν στην ΕΚΤ εκθέσεις με τις δικές τους εκτιμήσεις για τρία στοιχεία που θα αποτελέσουν βασικά κριτήρια στα stress tests:
– Πορεία των καταθέσεων με ορίζοντα μέχρι και το 2017
– Εξέλιξη των επιτοκίων χορηγήσεων-καταθέσεων, σε συνάρτηση με μακροοινομικές παραμέτρους
– Πορεία των τιμών των ακινήτων – και ειδικά των διαμερισμάτων, λόγω του ότι γι αυτά έχουν δοθεί τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια.
Η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών για τη διαμόρφωση των κριτηρίων που θα ισχύσουν στα stress tests.