Τι λες τώρα: Πτυχίο μετά από 12 χρόνια για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ!

Κοινοποίηση:
Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ εκπλήρωσε επιτέλους την υπόσχεση που είχε δώσει στη μητέρα του και αποφοίτησε από το Harvard, δώδεκα χρόνια μετά που σταμάτησε τις σπουδές του για να ιδρύσει το Facebook.

Μιλώντας στους απόφοιτους, τους προέτρεψε να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους να βρουν το κάλεσμα τους σε έναν κόσμο που οι μηχανές «κλέβουν» δουλειές από τους ανθρώπους και που η «αστάθεια» των κοινοτήτων κάνει τους ανθρώπους να στραφούν στο απομονωτισμό και τον εθνικισμό αντί να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων τους.

«Όταν οι γονείς μας αποφοίτησαν, ο σκοπός στη ζωή τους ερχόταν μέσω της δουλειάς τους, της εκκλησίας τους, της κοινότητας τους. Σήμερα όμως ο αυτοματισμός και η τεχνολογία «κλέβουν» πολλές δουλειές. Η συμμετοχή στα κοινά μειώνεται διαρκώς. Πολλοί άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι και προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο για να γεμίσουν το τεράστιο κενό στις ζωές τους».

Το μέγεθος του Facebook, το οποίο πλέον αριθμεί περίπου 2 δισεκατομμύρια χρήστες, κάνει τον Ζούκερμπεργκ να νιώθει βάρος για τον αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία. Τον περασμένο χρόνο, ο ιδρυτής του Facebook περιόδευσε στις ΗΠΑ για να «καταλάβει» τι νιώθουν οι άνθρωποι για το δημιούργημα του.

Αυτό που αποκόμισε ήταν πως πολλοί άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι και καταφεύγουν στα ναρκωτικά εξαιτίας της απώλειας της εργασίας τους. Η ραγδαία άνοδος της τεχνολογίας θα «κλέψει» δεκάδες εκατομμύρια δουλειές στα επόμενα χρόνια και αυτοί οι άνθρωποι, εκτός και αν καταφέρουν να βρουν ένα σκοπό στη ζωή τους, θα στραφούν στον απομονωτισμό και τον εθνικισμό.

«Έχουμε τις προοπτικές να κάνουμε τόσα περισσότερα αν συνεργαστούμε. Οι προηγούμενες γενιές έφτασαν στο φεγγάρι, ανακάλυψαν τόσα εμβόλια. Είναι η σειρά μας τώρα. Μπορούμε να καταφέρουμε τόσο πολλά. Οι μεγάλες ιδέες δεν έρχονται έτοιμες, χρειάζεται μια αρχική σπίθα και μετά πολλή δουλειά για να διαμορφωθούν».

Μερικές από τις προτάσεις του ήταν η εργασία ανθρώπων στα φωτοβολταϊκά για να καταπολεμηθεί η κλιματική καταστροφή, ο εκσυγχρονισμός της δημοκρατίας με τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ψηφίζουν διαδικτυακά και τα άλματα στην υγεία με τη χρησιμοποίηση των γενετικών στοιχείων των ανθρώπων.

Κλείνοντας το λόγο του ζήτησε προσιτή ιατρική περίθαλψη για όλους και κάλεσε τους απόφοιτους του Harvard να αφιερώσουν το χρόνο τους για να βοηθήσουν τον κόσμο.

Ο Ζουκερμπεργκ έγινε ο νεότερος απόφοιτος ομιλητής στην ιστορία του πανεπιστημίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: