Τι ξέρει το facebook για σένα… και τι μπορεί να σου κάνει

Κοινοποίηση:
facebook0

Πώς με ένα απλό τεστ προσωπικότητας, ο Ζούκερμπεργκ εκμεταλλεύεται το προφίλ σου και το μετατραπεί σε μαζικό όπλο χειραγώγησης που μπορεί να επιβάλει ακόμη και το εκλογικό αποτέλεσμα – Το χρονικό του σκανδάλου «Cambridge Analytica Gate»
Στη 14η επέτειο από την ίδρυση του Facebook (Φεβρουάριος 2004), ο ίδιος ο δημιουργός του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως αποφάσισε να απευθυνθεί στους χρήστες, φίλους και ανταγωνιστές του. Μέσω της προσωπικής του σελίδας και με ένα κείμενο που ξεχώρισε για τον ζωηρά συναισθηματικό και απολογητικό τόνο του, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ προέβη σε μια έντονη αυτοκριτική. Ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε έναν μήνα θα βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα παγκόσμιο σκάνδαλο που πιθανόν να οδηγήσει μέχρι και στην κατάρρευση του φαινομενικά άθραυστου τεχνολογικού οικοδομήματός του.

Με τίτλο «Mea culpa», ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος εξομολογήθηκε λέγοντας: «Ολα αυτά τα χρόνια έχω κάνει σχεδόν κάθε λάθος που μπορείτε να φανταστείτε. Εκανα δεκάδες τεχνικά λάθη και κακές συμφωνίες…» Το κείμενο αυτό, μεταξύ άλλων, ήταν μία επικοινωνιακή αντεπίθεση στις ανελέητες πιέσεις και κριτικές που δέχεται η επίμαχη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο χρόνο. Η δημοφιλία της είναι δεδομένη. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το Facebook είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο για τους νέους, μαζί με το σεξ και την μπίρα. Παρ’ όλα αυτά, δεν σταμάτησε να βρίσκεται στο στόχαστρο.

Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε ότι αποτελεί όχημα διάδοσης προπαγάνδας, ψευδών ειδήσεων, ρατσισμού, κρατικής καταπίεσης και καταναλωτικού σφυροκοπήματος. Μάλιστα μία ενδελεχής επιστημονική έρευνα, την οποία το Facebook αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ως βάσιμη, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η εκτεταμένη χρήση του μπορεί να αποβεί επιβλαβής για την ψυχική υγεία των χρηστών του. Ο Ζούκερμπεργκ -όπως ήταν αναμενόμενο- έκλεισε τη μακροσκελή επιστολή του εκφράζοντας την άποψη ότι τα όποια λάθη δεν αναιρούν τα θετικά του Facebook.

Ούτε ο ίδιος όμως μπορούσε να φανταστεί ότι έναν μήνα μετά από αυτή την «εξομολόγησή» του θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη έως τώρα πρόκληση: «Εχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τα δεδομένα σας και εάν δεν μπορούμε, δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε. Εργάζομαι για να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη και πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά…», αρκέστηκε να δηλώσει, προφανώς μετά από πολύωρες συσκέψεις με δικηγόρους και συμβούλους.

50 εκατομμύρια υποκλοπές

Η αποκάλυψη ότι εκατομμύρια λογαριασμοί του διάσημου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης παραβιάστηκαν από την εταιρεία Cambridge Analytica, που στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα προσωπικά δεδομένα προς όφελος της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οπως αποκάλυψε ο πληροφοριοδότης, πρώην υπάλληλος της εταιρείας, χρησιμοποίησε τα δεδομένα που απέκτησε παράνομα ώστε να αναπτύξει ένα λογισμικό το οποίο επέτρεψε στην εταιρεία Cambridge Analytica να προβλέψει και να επηρεάσει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.

Πίσω από την κλοπή της εν λόγω εταιρείας βρισκόταν ο ακαδημαϊκός Αλεξάντερ Κόγκαν. Αυτός ήταν που απέσπασε τα στοιχεία χρηστών μέσω μιας εφαρμογής με την ονομασία thisisyourdigitallife, η οποία ουσιαστικά συνέλεγε πληροφορίες, με τις οποίες στη συνέχεια έχτιζε το ψυχολογικό προφίλ του χρήστη. Σύμφωνα με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, «το 2013 ο αναλυτής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δημιούργησε μια εφαρμογή με ένα κουίζ προσωπικότητας. Η εφαρμογή εγκαταστάθηκε από περίπου 300.000 ανθρώπους, οι οποίοι μοιράστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και μερικά από τα δεδομένα των φίλων τους. Με τον τρόπο που λειτουργούσε τότε η πλατφόρμα μας, ο Κόγκαν είχε πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια δεδομένα των φίλων τους. Το 2014, για να αποφύγουμε τυχόν παραβιάσεις δεδομένων από εφαρμογές, ανακοινώσαμε ότι αλλάζουμε ολόκληρη την πλατφόρμα για να μειώσουμε δραματικά τα στοιχεία στα οποία υπήρχε πρόσβαση».

Παρά την απολογία του, ξαφνικά ο Ζούκερμπεργκ, ο ισχυρότερος άνδρας της Silicon Valley, μετατράπηκε σε στόχο. Οι Αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον καλούν να δώσει εξηγήσεις. Η επίσημη ανακοίνωση άλλωστε, στην οποία σύσσωμη η οικογένεια του Facebook δήλωνε «σοκαρισμένη και εξαπατημένη» και ότι κατανοούσε τη σοβαρότητα του προβλήματος, δεν αρκούσε για να σβήσει τη φωτιά. Ούτε η ανοιχτή συζήτηση που έχει προγραμματίσει ώστε όλοι οι υπάλληλοι να θέσουν στον ίδιο τον Ζούκεμπεργκ τα ερωτήματά τους θα εξαφανίσει τον ελέφαντα από το δωμάτιο…

Στη Βρετανία, κοινοβουλευτική επιτροπή κάλεσε τον ιδρυτή του Facebook να παρουσιαστεί ενώπιόν της για να απολογηθεί. «Ερευνούμε κατά πόσο το Facebook ασφάλισε και προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες στην πλατφόρμα και κατά πόσο, όταν ανακάλυψαν την απώλεια των δεδομένων, ενήργησαν δραστικά. Επίσης, κατά πόσο ήταν ενήμερος ο κόσμος», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC η Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Πληροφοριών.

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος έχει επίσης κληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο «θα εξετάσει ενδελεχώς την απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων». Αλλά και στις ΗΠΑ οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σκάνδαλο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μίντια, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου -ο κρατικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού- επίσης ασχολείται ενδελεχώς με την υπόθεση.

Το γεγονός ότι παλαιότερα ηλεκτρονικά μηνύματα της εταιρείας αποδεικνύουν ότι το Facebook γνώριζε πως προσωπικά δεδομένα χρηστών είχαν πουληθεί στην Cambridge Analytica και δεν έκανε τίποτα έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα τον γίγαντα των social media. Ενας εκ των σημαινόντων μετόχων του Facebook μηνύει την εταιρεία του, κατηγορώντας την για «παραπλανητική τακτική». Ισχυρίζεται ότι από τη στιγμή που η διοίκησή της απέκρυψε από τους ίδιους τους επενδυτές της το σκάνδαλο μαζικής κλοπής δεδομένων των χρηστών τούς άφησε εκτεθειμένους απέναντι σε μία ανυπολόγιστη οικονομική ζημία. Πράγματι, το Facebook έχει χάσει μέχρι στιγμής περίπου 50 δισ. δολάρια στην αξία της μετοχής από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, μερικές ημέρες νωρίτερα.

Ο Φαν Γιούαν κατέθεσε αγωγή ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Βόρειας Καλιφόρνιας, που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, εξ ονόματος όλων των μετόχων του Facebook. Πρόκειται για την πρώτη, αλλά πιθανότατα όχι και τελευταία τέτοια δράση εναντίον της μέχρι πρότινος στιβαρότερης εταιρείας παγκοσμίως, που σήμερα μοιάζει να στροβιλίζεται στη δίνη ενός σκανδάλου, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει τον χάρτη των social media και της παγκόσμιας αγοράς, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πολιτική αλλά και στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ – και όχι μόνο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το κίνημα που καλεί τους χρήστες σε διαγραφή της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (#DeleteFacebook) ενισχύεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των εξαγριωμένων μέχρι πρότινος χρηστών του δικτύου βρίσκονται άτομα που συνέβαλαν στην εδραίωσή του. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Μπράιαν Ακτον, ένας εκ των ιδρυτών της εφαρμογής WhatsApp που πήρε 19 δισ. δολάρια από τον Μαρκ Ζούκεμπεργκ για να πουλήσει τη startup του.
Πριν από την εξαγορά-μαμούθ είχε στείλει το βιογραφικό του στο Facebook, αλλά είχε κοπεί στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στον ίδιο τον Ζούκεμπεργκ! Εχοντας 19 δισ. δολάρια στην τσέπη του, ο Μπράιαν εγκατέλειψε το WhatsApp και το Facebook πέρυσι, όταν και αποφάσισε να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας μη κερδοσκοπικής τεχνολογικής εταιρείας που θα συνέβαλε στο κοινό καλό. Σήμερα, με ένα λακωνικό αλλά άκρως ευθύ post του στο Twitter παίρνει θέση: «Εφτασε ο καιρός. Διαγράψτε το Facebook».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: