Αίνιγμα για δυνατούς λύτες…
Είναι δύσκολο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να φανταστεί τον εαυτό της χωρίς να ασχολείται με το τεράστιο ζήτημα του χρέους. Και με δίκιο της , θα μας πείτε, καθώς ολόκληρο μνημόνιο πέρασε με τη δικαιολογία του χρέους!
Επαφές επί επαφών για το θέμα του χρέους σε κυβερνητικό επίπεδο και με τους Θεσμούς, καθώς επιδιώκεται να προλειανθεί το έδαφος για την ουσιαστική διαπραγμάτευση, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Προς το παρόν η συζήτηση εστιάζεται στους τρόπους και στα μέσα με τα οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη ελάφρυνση. Παρέμβαση εκδηλώνεται και από αμερικανικής πλευράς. Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους για ουσιαστική αναδιάρθρωση που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, εξουδετερώνοντας μελλοντικούς κινδύνους.
Η Ουάσιγκτον συμπλέει εν προκειμένω με τις γενικότερες θέσεις του ΔΝΤ, που θεωρεί επίσης απολύτως αναγκαία μια δραστική ελάφρυνση των υποχρεώσεων της χώρας και του κόστους εξυπηρέτησης τους.
Την πληροφορία ότι έχουν αρχίσει άτυπες παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, Θεσμών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων – γερμανικής και γαλλικής – μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις αρμόδιου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι “οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη”, αλλά δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επισήμανε πάντως ότι μέλημα των δύο πλευρών είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ “να αναλάβουν γρήγορα δράση για να μειωθούν τα επίπεδα του ελληνικού χρέους”.
Οπως είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, η Ουάσιγκτον και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήθελαν κάτι περισσότερο από μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων: αλλά είναι κάτι το οποίο δεν αναμένεται να θέσουν αυτή τη στιγμή.
Επισήμανε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δοθεί έμφαση και δημοσιότητα σ’ αυτό το θέμα, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα και ν’ αρχίσει η ροή επενδυτικών κεφαλαίων, που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Αποκάλυψε ακόμη ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα συνδράμει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), προσφέροντας βοήθεια για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, τεχνογνωσία και προσωπικό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.