Που τα τσούγκρισε με τους Έλληνες υπουργούς…
Ήρθαν στην Ελλάδα, έκατσαν ελάχιστες ημέρες, είδαν τους περισσότερους «αριστερούς» υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έφυγαν ξανά πίσω για τις χώρες τους! Ταξίδι αστραπή, ταξίδι έκπληξη, ταξίδι χωρίς λόγο θα έλεγε κανείς και θα θα είχε απόλυτο δίκιο!
Ο πρώτος κύκλος ελέγχων και διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε χωρίς πρόοδο – αφού δεν έκλεισε κανένα από τα ανοιχτά ζητήματα. Δεν έγινε άλλωστε ουσιαστική διαπραγμάτευση και η επίσκεψη της τρόικας είχε περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Επόμενο ραντεβού στα μέσα Νοεμβρίου – και τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση.
Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος έβαλε το «χεράκι» του να είναι χαλαρές οι συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την πολιτική ηγεσία της χώρας μας.
Ασφυκτικά περιθώρια
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρεις εβδομάδες για να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της για το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τις αλλαγές στο Δημόσιο και το ενιαίο μισθολόγιο, ώστε όταν το κουαρτέτο επιστρέψει στην Αθήνα, να έχει έτοιμα σχετικά νομοσχέδια ή τουλάχιστον να είναι σε θέση να παρουσιάσει ολοκληρωμένες τελικές προτάσεις .
Θα προηγηθούν οι αποφάσεις και το νομοσχέδιο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, στο οποίο απαιτείται όμως σύμφωνη γνώμη των Θεσμών για να προσχωρήσει.
Διαφωνίες για τα κόκκινα δάνεια
Με τις ανακεφαλαιοποιήσεις συναρτάται και το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο ήταν το βασικό αντικείμενο έντονων διαφωνιών σ’ αυτόν τον κύκλο διαβούλευσης-διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των δανειστών.
Ο τρόπος διευθέτησης του προβλήματος των κόκκινων δανείων φαίνεται ότι θα αποτελέσει ζήτημα αιχμής και αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης και στον επόμενο γύρο επαφών, όπου αναγκαστικά θα γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία
Το θέμα εξετάσθηκε και στη σύσκεψη των κ. Σταθάκη-Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Όπως και στην προηγούμενη συνάντηση, η συζήτηση και οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Νόμο Κατσέλη. Οι δανειστές ζητούν να επιτραπούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη από 120.000 ευρώ και πάνω, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να προστατευθούν περισσότεροι οφειλέτες και τοποθετεί τον πήχη ψηλότερα. Το χάσμα παρέμεινε αγεφύρωτο.
Ποια είναι όμως τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η κυβέρνηση με την τρόικα;
– Νέα δημοσιονομικά μέτρα: Οι Θεσμοί αμφισβητούν ότι επαρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η κυβέρνηση ποντάρει στα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση είναι μικρότερη από ότι είχε εκτιμηθεί – άρα τα δημόσια έσοδα θα είναι καλύτερα και δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού.
– Ασφαλιστικό και συντάξεις: Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι με τις προσαρμογές-περικοπές που έχουν αποφασισθεί, η συνολική δαπάνη θα μειωθεί τόσο ώστε μπορεί να αποφευχθεί η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ και να μην εφαρμοσθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.