Άλλο ένα κύκλωμα εμπορίας γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση απέτυχε η Αστυνομία Λεμεσού να εξαρθρώσει, στην περίπτωση 37χρονης Ουκρανής, που πριν από δέκα ημέρες αναγνωρίστηκε ως θύμα trafficking από το Γραφείο της Αστυνομίας για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων. Πρόκειται για την κοπέλα που κατήγγειλε άγριο ξυλοδαρμό της από 38χρονο Βούλγαρο στο διαμέρισμά του στη Λεμεσό και νοσηλεύτηκε για τρεις ημέρες με βαριά τραύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά από παρεμβάσεις, αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον των εκμεταλλευτών της.
Τη μαύρισε κυριολεκτικά στο ξύλο
Η 37χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, ήρθε στην Κύπρο από την Ουκρανία ως τουρίστρια και εργαζόταν σε κλαμπ-δισκοθήκη της Λεμεσού, μαζί με άλλες αλλοδαπές, όταν στις 24 Απριλίου 2014 μεταφέρθηκε από ταξιτζή στο διαμέρισμα του Βούλγαρου, με τον οποίο είχε κλείσει ραντεβού προηγουμένως. Όχι «για να συζητήσουν για την αγοραπωλησία ενός σκύλου» (!), όπως ισχυρίστηκε αρχικά και γράφτηκε σε εφημερίδες την επόμενη ημέρα, αλλά για να κάνει μαζί του σεξ, έναντι 250 ευρώ, όπως ο ίδιος ο Βούλγαρος παραδέχτηκε σε γραπτή του κατάθεση στην Αστυνομία.
Φαίνεται ότι στη διάρκεια της παραμονής της στο διαμέρισμα του πελάτη της κάτι δεν πήγε καλά, με αποτέλεσμα ο Βούλγαρος να της επιτεθεί με ρόπαλο και κυριολεκτικά να τη μαυρίσει στο ξύλο – άτομα που την είδαν μετά το ξυλοδαρμό, μας είπαν ότι ήταν κατάμαυρο όλο το σώμα της από τα κτυπήματα. Η κοπέλα, αιμορραγώντας, γυμνή και τυλιγμένη με ένα σεντόνι, κατάφερε σε κάποια στιγμή να διαφύγει της προσοχής του, να πηδήξει από το παράθυρο σε ένα στέγαστρο και από εκεί στο δρόμο, όπου ζήτησε βοήθεια από υπαλλήλους εστιατορίου.
Νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ η Αστυνομία συνέλαβε τον 38χρονο τη στιγμή που προσπαθούσε να καθαρίσει το δωμάτιό του από το αίμα του θύματός του. Σε σκουπίδια δίπλα στο διαμέρισμά του, βρήκε τα ρούχα της 37χρονης. Η γυναίκα εξετάστηκε από ιατροδικαστή, που διαπίστωσε τραύματα σε ολόκληρο το σώμα της.
Το κουκούλωμα ενός εγκλήματος
Ένα σοβαρό στοιχείο της υπόθεσης, που ευνόησε τους σωματέμπορους και το συγκεκριμένο κύκλωμα trafficking, ήταν ότι ο επαρχιακός δικαστής απέρριψε το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος σύλληψης του ταξιτζή, που είχε κατονομάσει γραπτώς ο Βούλγαρος ως το άτομο από το οποίο αγόρασε την κοπέλα. O Βούλγαρος ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που αγόρασε γυναίκα από τον συγκεκριμένο οδηγό ταξί. Το δεύτερο στοιχείο που οδήγησε στο κουκούλωμα του εγκλήματος της εμπορίας προσώπων και στην ατιμωρησία των ενόχων, είναι ότι η ίδια η κοπέλα, μετά τον ξυλοδαρμό της, δέχτηκε επηρεασμό από ανθρώπους του κυκλώματος (είτε με απειλές ή και με χρηματισμό), απέσυρε κάθε παράπονό της και εξέφρασε την επιθυμία να πάει πίσω στην πατρίδα της.
«Σε αυτή την υπόθεση, η Αστυνομία Λεμεσού θα μπορούσε να κάνει περισσότερα», σχολίασε στη «Σ» η Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking, Ανδρούλα Χριστοφίδου Henriques. «Μετά από παρεμβάσεις δικηγόρου, η Αστυνομία Λεμεσού έσπευσε να της πάρει κατάθεση ότι δεν έχει παράπονο και έτσι αφαίρεσε το χαλί κάτω από τα πόδια των συναδέλφων τους του Γραφείου για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων που προσπαθούσαν να στήσουν υπόθεση στο δικαστήριο εναντίον των σωματεμπόρων. Όμως η υπόθεση χάθηκε, γιατί κάποιοι, για κάποιους λόγους, δεν συνεργάστηκαν και έσπευσαν “να καλύψουν τα νώτα τους”. Με αποτέλεσμα να συνεχίσει ανενόχλητο τη δράση του το κύκλωμα εκμετάλλευσης γυναικών και η κοπέλα, φέροντας την τραυματική εμπειρία της κακοποίησής της, να επιστρέψει στη χώρα της».
Ποινικοποίηση του πελάτη
Υπενθυμίζουμε ότι στις 10 Απριλίου 2014 ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής, ο νόμος που ρυθμίζει το θέμα της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανθρώπων, με σημαντικότερη πρόνοια, την ποινικοποίηση του πελάτη και την επιβολή αυστηρότερων ποινών. Ο νέος νόμος ενσωματώνει στην κυπριακή νομοθεσία την ευρωπαϊκή Οδηγία για την εμπορία ανθρώπων και αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την παράνομη απασχόληση, την εμπορία στην εργασία και την εμπορία ανθρώπινων οργάνων. Ο νόμος πέρασε με την ομοφωνία όλων των κομμάτων και με την υιοθέτηση των συστάσεων των δύο Επιτρόπων, Ελίζας Σαββίδου (Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και Λήδας Κουρσουμπά (Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού), για την προστασία των θυμάτων, κυρίως γυναικών και παιδιών.
Στο Άρθρο του νόμου που αφορά την ποινικοποίηση του πελάτη στις περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αναφέρεται κατά λέξη: «Όποιος εύλογα μπορούσε να υποθέσει ότι χρησιμοποιεί την εργασία ή οποιεσδήποτε υπηρεσίες θύματος που αποτελούν αντικείμενο των αδικημάτων που προβλέπονται στο παρόν μέρος, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο ποινές».
Να σημειώσουμε ότι ο νόμος διαμορφώθηκε με τρόπο που να είναι διακριτός ο ρόλος της προστασίας των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της άσκησης μεταναστευτικού ελέγχου. Με τη νέα νομοθεσία, ενισχύονται οι ανθρωποκεντρικές διαδικασίες σε σχέση με τον επαναπατρισμό, ώστε αυτός να είναι επωφελής για την ασφάλεια των θυμάτων και να βοηθά τις γυναίκες θύματα, να μην ξαναμπούν στα κυκλώματα του sex trafficking.
Τι είπαν κόμματα και Αστυνομία
Είπαν στη «Σ» για τον νέο νόμο για την εμπορία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανθρώπων:
Στέλλα Κυριακίδου, ΔΗΣΥ: «Με τη νέα νομοθεσία θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η εμπορία προσώπων στον τόπο μας. Είναι εξαιρετικά καλή και ανθρωποκεντρική, συνάδει σχεδόν πλήρως με την ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά την εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση προσώπων, προστατεύει τα θύματα και μάλιστα πέρασε ομόφωνα από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Σκεύη Κουκουμά, ΑΚΕΛ: «Χαιρετίζουμε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την εμπορία και εκμετάλλευση προσώπων. Εκτιμούμε ότι η νέα νομοθεσία αποτελεί σημαντικό εργαλείο και όπλο στον αγώνα της κυπριακής πολιτείας ενάντια στη σωματεμπορία. Το νέο στοιχείο στη νομοθεσία, είναι η τιμωρία όσων αγοράζουν σεξουαλικές ή άλλες υπηρεσίες, εφόσον γνωρίζουν ή μπορούν εύλογα να υποθέσουν ότι πρόκειται για θύματα εμπορίας προσώπων. Σημαντικό στοιχείο είναι ο τακτικός έλεγχος της εφαρμογής του νόμου, τόσο από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όσο και από τη Βουλή. Αυτό θα είναι ένας μοχλός για να εξαλειφθούν σταδιακά όλα τα προβλήματα που οδηγούσαν σε χαμηλό αριθμό καταγγελιών, αλλά και καταδικαστικών αποφάσεων».
Ρούλα Μαυρονικόλα, ΕΔΕΚ: «Χαιρετίζουμε την ψήφιση από τη Βουλή, του νόμου που ρυθμίζει το θέμα της σωματεμπορίας, ένα ζήτημα τεραστίων διαστάσεων που αποτελεί μίασμα για την Κύπρο. Η Κύπρος έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών, έχει τοποθετηθεί στη μαύρη λίστα ως κέντρο ανάπτυξης και διακίνησης της σωματεμπορίας. Μέτρα κατά καιρούς έχουν ληφθεί, αλλά το φαινόμενο δεν εξαλείφεται. Η νέα νομοθεσία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, γι’ αυτό καλούμε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, όπως οι πολιτικές και τα μέτρα που υιοθετούνται μέσω αυτής της Νομοθεσίας εφαρμοστούν πλήρως στη χώρα μας. Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την πρόνοια για ποινικοποίηση του πελάτη και όχι της παροχής υπηρεσιών, παρόλο που η νομοθεσία σε αυτό το σημείο, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη».
Υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν, επικεφαλής του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων: «Με την ψήφιση του νέου νόμου, ο οποίος σίγουρα είναι πολύ καλός, για την Αστυνομία αρχίζουν τα δύσκολα. Oι επιπρόσθετες πρόνοιες στον νέο νόμο είναι πάρα πολλές και, για να τις υλοποιήσουμε ως Αστυνομία, χρειάζεται να κάνουμε πολλή δουλειά. Μελετούμε τον νόμο και θα κάνουμε κάποιες εισηγήσεις προς τον Αρχηγό, όχι μόνο για να τον εφαρμόσουμε, αλλά και για το ζήτημα της στοιχειοθέτησης των αδικημάτων στο δικαστήριο. Μέρος αυτού, είναι η αξιολόγηση κινδύνου σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, που σχετίζεται με το θύμα και που προϋποθέτει συνεχή έρευνα».
Ποιοι είναι και γιατί τους καλύπτουν
Η ΑΝΔΡΟΥΛΑ Χριστοφίδου Henriques μάς πληροφόρησε ότι αυτή είναι η πρώτη υπόθεση στην Κύπρο, που αποκαλύπτει τη νέα τάση συγκάλυψης του σωματεμπορίου, με τη μορφή «τουριστικών» επισκέψεων. «Η νέα τάση είναι να φέρνουν στην Κύπρο τις γυναίκες σαν τουρίστριες και να τις πουλούν από διάφορα κλαμπ, δισκοθήκες και άλλες νόμιμες εγκαταστάσεις και χώρους ψυχαγωγίας», μας είπε. «Οι γυναίκες έρχονται με εισιτήριο μετ’ επιστροφής, δουλεύουν τρεις μήνες και επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Το θέμα είναι, ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά τα κυκλώματα και γιατί η Αστυνομία φαίνεται να τους καλύπτει, αφού γνωρίζει τις εγκληματικές τους δραστηριότητες; Και -εκείνο που με εκπλήττει και με απελπίζει ακόμα περισσότερο- είναι ότι κάποιος δικαστής, παρόλο που υπήρχε γραπτή κατάθεση εκ μέρους του κακοποιού με την οποία κατονόμαζε το πρόσωπο που του πουλούσε τις κοπέλες, αρνήθηκε να εκδώσει ένταλμα σύλληψής του. Διερωτώμαι σε ποια χώρα ζούμε και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες, ώστε τα παιδιά μας να ζήσουν σε μια λιγότερο διεφθαρμένη κοινωνία»…
sigmalive