Η υπόθεση της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία έχει δρόμο πολύ ακόμα. Θα πάρει και χρόνο. Εμπλέκονται στρατηγικά συμφέροντα, τα χρήματα είναι πάρα πολλά, επηρεάζονται θέσεις εργασίας, και ένας -όχι οποιοσδήποτε και με πολλές πολιτικές διασυνδέσεις- Αμερικανός πάστορας. Ο Άντριου Μπράνσον έχει κερδίσει την εκτίμηση του αντιπροέδρου Μάικ Πένς, ο οποίος επηρέασε και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η κινητοποίηση για το «πάγωμα» της πώλησης των F-35 στην Τουρκία ξεκίνησε όπως πάντα από την Ομογένεια της Αμερικής. ΟΙ ακτιβιστές του HALC αντιλήφθηκαν νωρίς ότι το έδαφος είναι πρόσφορο και κινήθηκαν. Έπεισαν τις εβραϊκές οργανώσεις να συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση και είχαν από την αρχή μαζί τους και τους Αρμένιους. Βουλευτές και γερουσιαστές από τα δύο κόμματα εισήλθαν στο πεδίο της «μάχης» και φτάσαμε στη χθεσινή εξέλιξη.
Το σχέδιο νόμου του Προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, που υπογράφει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της αμερικανικής Βουλής, Μακ Θόρνμπερι, περιέχει ειδική αναφορά με την οποία απαγορεύεται η μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία. Απαιτεί από τον Υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις να συνεννοηθεί με τον ομόλογό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να υποβάλουν έκθεση προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και Γερουσίας, και να εξηγούν τι στο καλό θα συμβεί με την Τουρκία.
Το βασικό ερώτημα είναι και απλό: Είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και της Αμερικής, διότι όλες οι ενέργειες του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Επίσης: Κινδυνεύουν να διαρρεύσουν απόρρητα αμερικανικά στρατιωτικά μυστικά στους εχθρούς της Αμερικής; Διότι η Τουρκία υπέγραψε στρατιωτικές και στρατηγικές συμφωνίες με τη Ρωσία και το Ιράν. Δύο χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις.
Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε ένα μεγάλο δίλημμα καθώς το ενδιαφέρον του είναι στραμμένο στην Ασία, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσουν όλα και ο Κίμ να κλειστεί πάλι στον κόσμο του. Και το δίλημμα αφορά το Ιράν και τη Συρία, που αποτελούν κίνδυνο για τον πιο σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ισραήλ. Και στο σταυρόλεξο αυτό η Τουρκία αναδεικνύεται σε ταραχοποιό, καθώς καθυβρίζει το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του, ο οποίος είναι φίλος του προέδρου Τραμπ και όλων των Αμερικανών υπουργών.
Ο κ. Μάτις, πρώην στρατηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, λέγεται ότι είναι ένας καθαρός αξιωματικός, ο οποίος αναμένεται να εξηγήσει με ακρίβεια τη θέση της Αμερικής. Είναι η Τουρκία ένας πολύτιμος σύμμαχος; Θα ήταν, βεβαίως, λόγω της στρατηγικής της θέσης, εάν τηρούσε τους κανόνες του ΝΑΤΟ και τους όρους της στρατηγικής της συμφωνίας με την Αμερική.
Στην πραγματικότητα έχει αθετήσει όλες τις συμφωνίες, και για μεγάλο διάστημα δεν επιτρέπει στο ΝΑΤΟ και στην Αμερική να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της Συμμαχίας στην Τουρκία.
Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές που ασχολούνται με την Τουρκία, συνεννοούνται με τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ουδείς σ’ αυτή την πόλη έχει αμφιβολία. Υπάρχει συντονισμός και όλα εγκρίνονται από την αμερικανική κυβέρνηση. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια…
Με τα σημερινά δεδομένα η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-35 εκτός αν αφήσει ελεύθερους τους Αμερικανούς πολίτες, εκτός αν ακυρώσει τη συμφωνία για τους S-400 με τη Ρωσία και εφόσον επανέλθει στο δυτικό στρατόπεδο χωρίς να δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα. Πιστεύει κανείς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα γονατίσει μπροστά στην Αμερική; Διότι αυτό του ζητούν…
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει περίπου 15 μήνες ενώπιον της για να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση ή να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την Άγκυρα. Σύμφωνα με τα συμβόλαια, το πρώτο αεροπλάνο F-35 θα επιτραπεί να πετάξει για την Τουρκία το Σεπτέμβριο του 2019. Η παράδοση θα γίνει τον Ιούνιο, αλλά το αεροπλάνο δεν θα φύγει ούτε λεπτό από την Αμερική. Οι Τούρκοι πιλότοι θα εκπαιδευθούν επί αμερικανικού εδάφους και δεν θα διδαχθούν την τεχνολογία του F-35.
Μέχρι τότε, τον Σεπτέμβριο του 2019, θα ζήσουμε πολλά επεισόδια, με πιο πιθανό το αρνητικό. Διότι ουδείς αναμένει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, θα αλλάξει στάση απέναντι της Αμερικής. Αντίθετα αναμένεται να προσκολληθεί ακόμα περισσότερα στη Μόσχα και την Τεχεράνη…
hellasjournal.com