Ο Τσίπρας έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της χαλάρωσης των θεωρήσεων βίζας για μια μερίδα
Τούρκων πολιτών
Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, με θέμα την προσφυγική κρίση.
Επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα.
Ολάντ: Πρώτα μέτρα από την Τουρκία και μετά εκταμίευση κονδυλίων
Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης – πρωτίστως στη Συρία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο
της συνόδου κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ αναχωρώντας σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη λήξη των επισήμων εργασιών της συνόδου. Τόνισε δε ότι το βασικό ζητούμενη της συνόδου ήταν η συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα λάβει η Τουρκία από την ΕΕ θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες μέλη της ΕΕ. Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ ανέφερε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό και ότι δεν τίθεται θέμα μεταβολής του.
Νταβούτογλου: Θα ήταν επιτυχία της Ευρώπης να γίνουμε μέλος της
Μήνυμα ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκό έθνος και το μέλλον της είναι κοινό με αυτό της Ευρώπης που καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας ενώπιον των 28 ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
«Το ότι μας καλέσατε σήμερα εδώ δείχνει ότι βλέπετε την Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μέσα στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι το οποίο θα ήταν «επιτυχία για την Ευρώπη».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα υπάρχει μια «de facto» αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όχι μόνο στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και κατά της τρομοκρατίας και όλων των απειλών.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Όπως είπε, η Άγκυρα θα επιθυμούσε συναντήσεις όπως η σημερινή να καθιερωθούν δύο φορές το χρόνο, ώστε να υπάρχει οικονομικός, ενεργειακός και πολιτικός διάλογος με την ΕΕ, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
Αυτο που ηθελε να κανει ο Τουρκος το πετυχε.
Αμολησε τους λαθρομεταναστες και ετσι θα μπει στην Ε.Ε.!
Για τον Τσιπρα τι να πει κανεις!
«Ειναι στην αγκαλια του Μορφεα»!