Ανοιχτός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της «αριστερής» κυβέρνησης και πολλών φορέων, αλλά και μεταξύ των επιχειρήσεων, για το ποιος θα πάρει λεφτά πρώτος από τις δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ που συνολικά θα πληρώσει ως τον Αύγουστο το δημόσιο, για τα σχεδόν 9 δισ. που χρωστά σε ιδιώτες.
Ο υπουργός του τρίτου μνημονίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνει εντολές και εγκρίνει κονδύλια μαζικά προς τους κρατικούς φορείς, για να αποπληρώνουν άμεσα τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους ξεκινώντας από τις παλαιότερες. Στο παρασκήνιο όμως εκφράζεται έντονες προβληματισμός, γιατί οι πληρωμές με χρονολογική σειρά σημαίνει πως φτάνουν αργά-αργά και λίγα λεφτά στην αγορά.
Τι έλεγε το αρχικό σχέδιο για τις πληρωμές
Με βάση το αρχικό πλάνο, τον Ιούνιο δόθηκαν 500 εκατ. ευρώ στους κρατικούς φορείς και τον Ιούλιο άλλα 800. Μένουν όμως και άλλα 500 εκατ. ευρώ που, με βάση την συμφωνία του Ιουνίου, δεν θα έρθουν τον Αύγουστο, αν δεν φτάσει πρώτα τουλάχιστον το 1 από τα πρώτα 1,3 δισ. στα νοικοκυριά και στην αγορά ( εφάπαξ, επιστροφές φόρων, πληρωμές σε προμηθευτές κλπ).
Πιέζουν να πάρουν τα λεφτά τους
Την ίδια ώρα η τρόικα έχει θέσει υπό την άμεση εποπτεία της την διαδικασία πληρωμής των οφειλών και στο Γενικό Λογιστήριο βλέπουν ήδη τον κίνδυνο να χαθούν ή να καθυστερήσουν χρήματα που θα «πέσουν» στην αγορά.
Προς το παρόν από το υπουργείο Οικονομικών πιέζουν υπηρεσίες και φορείς να επιταχύνουν τις πληρωμές, αλλά αυτό αποδεικνύεται δύσκολο. Κάποιοι φορείς προτιμούν να δίνουν μεγάλα ποσά σε λίγους για να τελειώνουν πιο γρήγορα.
Ποιοι είναι οι τυχεροί και θα γεμίσουν τα ταμεία τους
Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά θα πληρωθούν με συνοπτικές διαδικασίες κυρίως σε λίγους και μεγάλους προμηθευτές του δημοσίου ή σε ελληνικές και ξένες εταιρίες που έχουν εισπράξουν τεράστιες επιστροφές ΦΠΑ ή πληρωμές φάρμακα και για υπηρεσίες Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ.
Και ποιοι είναι (μάλλον) οι χαμένοι της ιστορίας
Αν προσπαθήσει η κυβέρνηση να μοιράσει χρήμα στις μικρές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, αυτό θα απαιτούσε πολλούς μήνες ή και χρόνια ακόμη, με αποτέλεσμα οι δανειστές να ζητήσουν αλλαγή του πλάνου αποπληρωμών ή να μη δίνουν τα χρήματα αυτά στη χώρα.
5 χρόνια για να δώσουν τον ΦΠΑ
Είναι ενδεικτικό ότι μόνον για επιστροφές ΦΠΑ, οι 43 από τις 113 εφορίες χρειάζονται (κατά μέσο όρο) 1 με 5 χρόνια για να εξοφλήσουν τους χιλιάδες δικαιούχους.
Για παράδειγμα, στην Κω ο μέσος χρόνος αναμονής για να πληρωθεί μια αίτηση επιστροφής ΦΠΑ από την ΔΟΥ είναι κάτι λιγότερο από 5 χρόνια! Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων χρειάζεται κατά μέσο όρο 4 χρόνια για να πληρώσει κάθε αίτηση, η εφορία της Νίκαιας δύο και κάτι χρόνια, η εφορία Αιγίου ενάμιση χρόνο, η εφορία Ψυχικού κοντά στα δύο χρόνια, η Α΄ Θεσσαλονίκης ενάμιση χρόνο και η λίστα δεν τελειώνει!!