Το ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ του ΠΟΥΤΙΝ! Πως η επιστροφή στα μεγαλεία πληγώνει τη Ρωσία!

Κοινοποίηση:
saintattack-600x275

Τους καρπούς που ο ίδιος έσπειρε φέρεται να θερίζει ο Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς η αναγέννηση της Ρωσίας ως υπερδύναμης μέσα από τις στάχτες της έχει το τίμημά της.

Αν και ακόμα παραμένει ασαφές ποιος ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για την επίθεση στην Αγία Πετρούπολη το ενδεχόμενο να πρόκειται για έργο διεθνών τρομοκρατών είναι εξαιρετικά πιθανό. Το τελευταίο διάστημα η Ρωσία έχει καταφέρει να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ και να γίνει ο νούμερο 1 εχθρός της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Η αλλαγή ενδεχομένως να οφείλεται στην αυξανόμενη ανάμειξη στη Συρία αλλά τώρα τελευταία και στη Λιβύη. Κι αν το Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία καταρρεύσει και οι 2.400 μαχητές του που είναι από τη Ρωσία αποφασίσουν να επιστρέψουν τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη πιο εφιαλτική για τη Μόσχα. Εξάλλου το Ισλαμικό Κράτος  σε βίντεο που τιτλοφορείται «Πολύ γρήγορα το αίμα θα τρέχει σαν ποτάμι» απειλεί ανοικτά τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν επικαλούμενο την ανάμειξη στη Συρία στο πλευρό του Άσαντ αλλά και την ενίσχυση των δεσμών με το Ιράν την ώρα που υπάρχει και το ανοικτό μέτωπο του Καυκάσου όπου οι εξτρεμιστές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση νέων οπαδών έτοιμων να πλήξουν ρωσικούς στόχους.

Ο ρωσικός τύπος φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την οπτική. Η έκρηξη στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας «είναι η απάντηση του ΙΚ στις επιτυχίες των ρωσικών όπλων στη Συρία (…) η οποία έχει στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο εξωτερικό», εκτιμά ο αναλυτής Αλεξέι Μούχιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα.

Οι τρομοκράτες «προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη συριακή εκστρατεία», προσθέτει ο ειδικός. Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Ιζβέστια, «αυτοί που παρήγγειλαν και αυτοί που εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση ανήκουν σε έναν εν υπνώσει πυρήνα τρομοκρατών (του ΙΚ), γνωστού εδώ και καιρό στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με την Ιζβέστια, «οι αντιδράσεις στον κόσμο γι” αυτή την τρομοκρατική ενέργεια δημιουργούν ελπίδες ότι ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός, τον οποίο επιθυμεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτέλους θα σχηματισθεί».

Για πολλές εφημερίδες, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια αλλάζει επίσης το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο στη Ρωσία, όπου εκατοντάδες οπαδοί του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς.

Η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2018 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η Ρωσία θα υποδεχθεί το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ.
«Το να επωφεληθείς από μια τρομοκρατική ενέργεια για να σφίξεις τα λουριά αποτελεί εθνική παράδοση», εκτιμά ο αναλυτής της επιχειρηματικής εφημερίδας RBK Αμπάς Γκαλιάμοφ.
«Με πρόσχημα τη μάχη εναντίον του εξτρεμισμού, την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων, η εξουσία μπορεί να αυξήσει την πίεσή της» επί των αντιπολιτευομένων, εκτιμά η εφημερίδα Vedomosti.

Η Ρωσία δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει θύμα τρομοκρατικής βίας. Το 2002 έγινε η επίθεση στο θέατρο της Μόσχας, η ομηρεία σε σχολεία στο Μπεσλάν το 2004, το 2010 η επίθεση στο μετρό της Μόσχας και το 2011 η επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο  Ντομοντέντοβο .

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: