Ο καρεκλοκενταυρισμός της αθάνατης μνημονιακής Ελλάδας του 2014 έκανε πάλι το θαύμα του….
Ήταν Φλεβάρης του 2013 όταν ένα απρόσμενο χειμωνιάτικο ξέσπασμα του καιρού φόρτωσε με πολύ νερό το είδη βεβαρημένο (έχουν ρίξει μέσα χωρίς την κατάλληλη διάνοιξη όλη την αποστράγγιση των βρόχινων της Αττικής Οδού) «Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας» *. Ο τεράστιος όγκος του νερού όπως ήταν φυσικό δεν μπορούσε να χωρέσει στη μικρή γέφυρα και έτσι το νερό πέρασε πάνω από τον δρόμο.
Κάτι η μη σωστή κατασκευή της γέφυρας, κάτι το απρόσμενο καιρικό φαινόμενο έφεραν την κατάσταση .όπως είναι σήμερα.
Έχει περάσει 1,5 χρόνος το έργο έχει δημοπρατηθεί από την περιφέρεια και μάλιστα έχει υπάρξει μειοδότης, αλλά η κατασκευή του δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Ο λόγος είναι ότι κάποιος από τους από τους συνδιαγωνιζόμενους έκανε ένσταση. Τί θα πει αυτό στη πρακτική της πιάτσας, ότι δεν τα πήρε για να φύγει όπως γίνεται πάντοτε. Και εσύ φουκαρά Έλληνα περίμενε στην ουρά μέχρι ν ανάψει το φανάρι!!!
*Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας είναι το μεγαλύτερο ρέμα της Αττικής, έχει πάρει το όνομα του από την περιοχή της θαλάσσιας εκροής του στον όρμο της Ραφήνας βόρεια της πλατείας Καραμανλή και νότια από το λιμάνι της πόλης. Τους θερινούς μήνες δεν έχει νερά γι’ αυτό εντάσσεται στα ρέματα αλλά μετά από βροχοπτώσεις μεταφέρει τεράστιες ποσότητες υδάτων από ολόκληρα τα Μεσόγεια, τον Υμηττό και την Πεντέλη με αποτέλεσμα πλημμύρες και απρόβλεπτες καταστροφές. Η διαδρομή του είναι εντυπωσιακή ξεκινώντας από την Παλαιά Πεντέλη στον λόφο Κουφού όπου βρίσκεται το Αστεροσκοπείο Αθηνών γι’ αυτό το πρώτο τμήμα της διαδρομής του έχει πάρει την ονομασία Ρέμα Κουφού. Στην διαδρομή του διασταυρώνεται με όλα τα μεγάλα ρέματα των Μεσογείων, της Πεντέλης, και του Υμηττού, τοπικά δημοτικά ρέματα αποχέτευσης των δήμων που διέρχεται, αλλάζει πολλές φορές ονομασία μέχρι τον τελικό προορισμό του το λιμάνι της Ραφήνας. Το συνολικό μήκος της διαδρομής του ρέματος από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης ως τον κόλπο της Ραφήνας είναι περίπου 25 km, τα πρώτα 2,5 km με την ονομασία Ρέμα Κουφού διασχίζει ανοιχτός το Πεντελικό Όρος. Τα επόμενα 4,5 km περνά με την μορφή υπόγειου κλειστού αγωγού μέσα από το κέντρο της πόλης του Γέρακα, το υπόγειο τμήμα του αγωγού ονομάζεται Ρέμα Παναγίτσας λόγω της ομώνυμης εκκλησίας που βρίσκεται στην διασταύρωση της Λεωφόρου Σπάτων – Σταυρού με την Λεωφόρο Μαραθώνα. Το Ρέμα της Παναγίτσας τελικά καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου επειδή η σχεδίαση του Γενικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Γέρακα δεν είχε προβλέψει την ύπαρξη του!
Τα υπόλοιπα 18 km από την Κάντζα μέχρι την Ραφήνα το ρέμα διασχίζει ανοιχτό αραιοκατοικημένες ανοιχτές περιοχές με καλλιέργειες στην πεδιάδα των Σπάτων συνήθως εκτός σχεδίου πόλης. Διασταυρώνεται πολλές φορές με την Αττική Οδό και την Περιφερειακή Οδό Υμηττού, διέρχεται βόρεια από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο των Σπάτων το μεγάλο εμπορικό κέντρο Smart, το Μουσείο Νάσιουτζικ και την περιοχή τερματισμού της Περιφερειακής Υμηττού. Στην συνέχεια μέχρι να διασταυρωθεί με τον Βαλανάρη το ρέμα διέρχεται από δυο προβληματικές γέφυρες : την γέφυρα της περιφερειακής Οδού Πικερμίου – Σπάτων (Οδός Αγίου Χριστοφόρου) στην θέση του Πύργου Πετρέζα, και την γέφυρα της Οδού Αρίωνος που ενώνει το Πικέρμι με την Αρτέμιδα. Δεν υπάρχουν αναφορές για το ρέμα της Ραφήνας από τα αρχαία χρόνια λόγω του ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν την εντύπωση ότι πρόκειται για διασταύρωση πολλών διαφορετικών μεγάλων ρεμάτων, αλλά η ύπαρξη του ήταν πάντοτε αναμφισβήτητη.
Στην πορεία του το ρέμα της Ραφήνας διασταυρώνεται με πλήθος από υδάτινα ρέματα που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού από τον Υμηττό, την Πεντέλη και τοπικούς λόφους σε Γλυκά Νερά, Πικέρμι, Ανθούσα και Ραφήνα. Τα δύο σημαντικότερα ρέματα με τα οποία διασταυρώνεται εκτός από τον Βαλανάρη είναι το ρέμα του Γέρακα και το ρέμα της Παλλήνης όπως θα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω. Το Ρέμα Γέρακα και το Ρέμα Παλλήνης έχουν συνολικό μήκος 6,3 km το καθένα ξεκινώντας από μεγάλα ύψη στο Πεντελικό βουνό στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας δυτικά της μονής του Αγίου Νικολάου των Καλλισίων από την οποία ξεκινά το ρέμα του Βαλανάρη. Η σπουδαιότερη διασταύρωση του ρέματος γίνεται περίπου 4 km πριν την εκβολή του στον κόλπο της Ραφήνας με το εξίσου μεγάλο Ρέμα του Βαλανάρη το οποίο μεταφέρει εξίσου τεράστιες υδάτινες ποσότητες διασχίζοντας μια απόσταση περίπου 16 km από το ψηλότερο σημείο της Πεντέλης.