Σιγά σιγά πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν στο τραπέζι τα κομμάτια ενός από τα πιο δύσκολα πάζλ που έχει να λύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ένα από τα κομμάτια αυτά λέγεται ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και βάση αυτού θα ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών/
Με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, ρυθμίζονται βασικά ζητήματα για τη λειτουργία του ΤΧΣ, παρουσιάζεται ένα δείγμα του πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ δεν αποκλείεται να αναγράφεται και το ύψους των νέων κεφαλαιακών αναγκών.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου θα αποτελείται από τρία βασικά τμήματα.
- Το πρώτο θα αφορά την εναρμόνιση του πλαισίου των τραπεζών και του ΤΧΣ με την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή
- Το δεύτερο θα περιλαμβάνει τα κριτήρια διορισμού των μελών του ΤΧΣ, το ρόλο τους, αλλά και πως θα γίνεται η εποπτεία των ελληνικών τραπεζών και των διοικητικών συμβουλίων.
- Στο τρίτο μέρος θα περιλαμβάνεται το πλαίσιο για το «καυτό» ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης.
Επιγραμματικά, θα σχεδιαστεί νέα διαδικασία επιλογής και διορισμού μελών της εκτελεστικής επιτροπής και του γενικού συμβουλίου. Επίσης, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, θα συσταθεί επιτροπή επιλογής από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες εκ των οποίων τρεις θα διοριστούν από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, του οποίου η ψήφος θα υπερισχύει σε περίπτωση ισοψηφίας, και τρεις θα διοριστούν από τις αρχές, δηλαδή δύο από το Υπ. Οικονομικών και ένας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Αναμένεται να καθορίζονται τα κριτήρια και οι διαδικασίες με βάση τις οποίες το ΤΧΣ θα μπορεί να εξετάζει και να αλλάζει τα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές των τραπεζών που τελούν υπό τον έλεγχό του, ενώ θα αυξηθεί η λογοδοσία του μέσω της ετήσιας δημοσιοποίησης των στρατηγικών του στόχων και την εξαμηνιαία αναφορά επιδόσεων. Όπως αναφέρει το Μνημόνιο, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη θα διορίζονται χωρίς καμία κρατική παρέμβαση με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε. και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψιν τους ειδικούς κανόνες για το ελληνικό ΤΧΣ αναφορικά με τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων. Θα καθιερωθεί πρόγραμμα επισκόπησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών για τις οποίες ισχύουν οι συμφωνίες πλαισίου σχέσεων.