Το θαυματουργό ποτό των Ελλήνων.. καθαρίζει τις αρτηρίες , προστατεύει το συκώτι και άλλες ασθένειες!
Λέγεται ότι η ονομασία «ούζο» προέρχετα πό το εξής περιστατικό: Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη «USO MASSALIA» δηλ. «για χρήση στη Μασσαλία». Αυτό έγινε «σλόγκαν» και για αρκετό καιρό σήμαινε το πολύ καλό τσίπουρο. Το σλόγκαν γρήγορα συντμήθηκε (έφυγε το «Μασσαλία»). Αρκετά αργότερα το ούζο τυποποιήθηκε σαν άλλο, ξεχωριστό ποτό.
Το ούζο έχει περίπου 284 θερμίδες. Το άρωμα του ούζου οφείλεται στον γλυκάνισο. Στο φυτό αυτό περιέχονται οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται τερπένια. Είναι αυτά που εξασφαλίζουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου, άρα και του ούζου.
Το ούζο και η ευεργετική δράση των τερπενίων…
Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα τερπένια αποτελούν ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Μεταξύ άλλων εμφανίζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.). Επίσης τα τερπένια είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί στον άνθρωπο να δρουν προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας. – Πειράματα, επίσης, έδειξαν ότι προστατεύουν το ήπαρ, δρουν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και επομένως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έλκους και ανακουφίζουν ασθενείς με νόσο του Crohn βελτιώνοντας την κλινική τους εικόνα και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Οι μεζέδες που αγαπάει το ούζο:
Χταποδάκι στα κάρβουνα καλά ψημένο και ζουμερό, κομμένο σε λεπτές φέτες με όλη τη γεύση της θάλασσας.
Όλα τα θαλασσινά, κυδώνια, φούσκες, καλόγνωμες, μύδια, χτένια, γυαλιστερές.
Σαρδέλες παστές, κατά προτίμηση Καλλονής. Μεζές δυσεύρετος, αλλά ίσως ο καλύτερος. Επίσης, σαρδέλα στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι!
Γαύρος μαρινάτος ή ξεροτηγανισμένος.
Ξεροτηγανισμένα κολοκυθάκια και μελιτζάνες, βουτηγμένα σε σφιχτό, έντονα σκορδάτο τζατζίκι.
Φυσικά, μια αυθεντική ταραμοσαλάτα, καθώς και μια φρέσκια μελιτζανοσαλάτα που περιφρονεί τις μαγιονέζες!
Ελιές μικρές πράσινες τσακιστές και οι χοντρές θρούμπες.
Τυρί, πικάντικο κασέρι και αυγοτάραχο, φρέσκο, Μεσολογγίου για εξαιρετικές γευστικές απολαύσεις.
Τουρσιά κάθε είδους με πρώτα και καλύτερα τα καππαρόφυλλα.
Ντομάτα, αγγούρι, φέτα και ζυμωτό ψωμί ή κρητικό παξιμάδι.
«Ούζο όταν πιεις, γίνεσαι ευθύς βασιλιάς» λέει ένα παλιό ρεμπέτικο… Μπορεί να μην είναι απολύτως βέβαιο από πού προέρχεται το όνομα «ούζο», είναι όμως σίγουρο ότι αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά των Ελλήνων. Κι αυτός είναι σοβαρός λόγος για να μοιραστούμε τα μυστικά του και να αγαπήσουμε τη γεύση του! Πάντα όμως με μέτρο!!!
newsitamea
ασχετοι!! μη μπερδεύετε το τσίπουρο (παράγεται από σταφύλι) με το ούζο που φτιάχνετε από σιτηρά…
Ποιος τα μπερδευει ρε…σχετικε…
Περιμεναμε εσενα να μας πεις την διαφορα ουζου με τσιπουρου!
Ολα τα “βαρια” ποτα θελουν μετρο!
Το ουζο και το τσιπουρο ( με γλυκανισο) ενα ποτηρι νερο πριν και αλμυρα, ξινα, καυτερα!
Οι καλυτεροι μεζεδες για ουζο ειναι οστρακα ωμα, χταποδι ξιδατο, αντσουγες, τσιροι (γενικα αλιπαστα), τουρσι – κατα προτιμηση λαχανο (οι ποντιοι φτιαχνουν τα καλυτερα τουρσια), μπουγιουρντι με ακετο καυτερο.
Δεν ηθισται για μεγαλες ηλικιες ..γιατι το ουζο και οι μεζεδες του ανεβαζουν πολυ την αρτηριακη πιεση!
Εμένα ο πάππος μου στην Κέρκυρα έφερνε ούζο μόνο απο Ιταλία.Μάλιστα μια φορά είχαν μπερδευτεί άσχημα και του φέρανε σαμπούκα,η οποία μοιάζει πάρα πολύ με ούζο,αλλά αυτός την τσάκισε και αυτή.Έπινε σχεδόν 500 ml ούζο τη μέρα και έζησε μέχρι 102 χρονών.Άναβε και τα τσιγαράκια του μαζί και τον έβλεπες σαν άρχοντα αραχτό.Μετά έβαζε τη γιαγιά να του φτιάσει μεζεκλίκια και αυτή έφερνε κάτι γαρίδες ψητές με μέλι,κάτι τυροκλούρια,κάτι μπομπάρια με βραστό κριθάρι,κάτι φέτες με λαγάνα και μπαλσάμικο,κάτι ντολμάδες γεμιστούς με κοχλιούς και πίτουρο βρώμης,συνταγές Βενετσιάνικες και παλιακές.Ο γλυκάνισος βοήθησε τον πάππο να ξεπεράσει το ζάχαρο που είχε και να κόψει τις ινσουλίνες εδώ και 30 χρόνια που τρύπαγε.Το ούζο είναι η δύναμή μου έλεγε και δως του τα τσιγάρα,τα μπενελίκια και το μασιλάτι.
ΞΕΧΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΤΥ Κ
ΠΑΡΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕ ΤΟ ΟΥΖΟ
το ουζο προστατευει το συκωτι? LOL