Το κυνήγι του φουρόγατου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην Κρήτη!(ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
fourogatos

Φουρόγατος Κρήτης: Αλλάζουν πάλι τα δεδομένα! Μπορεί να είναι όντως τίγρης;

Η αρχική ανησυχία κατοίκων και παραθεριστών κατευνάστηκε από τις δηλώσεις των αρχών και των επιστημόνων πως πιθανότατα το άγνωστο είδος αιλουροειδούς που προκάλεσε τον πανικό είναι ένα σπάνιο είδος ενδημικής άγριας γάτας της Μεσογείου, ο λεγόμενος φουρόγατος ή κρητικός αγριόγατος.

Ο φουρόγατος θεωρείται είδος «φάντασμα» καθώς αν διασώζονται ελάχιστα άτομα, τότε πιθανοτατα θα βρίσκονται στα Πλατάνια Αμαρίου, τα Λευκά Όρη και το φαράγγι της Σαμαριάς. Είναι ένα είδος μεγαλύτερο από την κοινή οικιακή γάτα, εφόσον το μεγεθός του φτάνει τους 50 πόντους και η φουντωτή ουρά του τους 30. Αποφεύγει την ανθρώπινη παρουσία και στις δύσβατες περιοχές που προτιμάει, τρέφεται με μικρά πουλιά, ζώα του δάσους και τρωκτικά. Αν πρόκειται πράγματι για φουρόγατο οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται καθώς είναι ακίνδυνο είδος που χρήζει προστασίας.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι έρευνες για τον εντοπισμό του ζώου πήραν μια άλλη τροπή. Ενώ οι μαρτυρίες για θεάσεις πυκνώνουν μέρα με τη μέρα, Ελληνική Αστυνομία, Ε.Δ.Ε.Α.Κ. (Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης) και Διεύθυνση Δασών συνεργάζονται στην αναζήτηση του αιλουροειδούς με αμείωτο ενδιαφέρον, σε μία προσπάθεια να βρούν ίχνη παρουσίας. Οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων συνέκλιναν όλες στα εξής δεδομένα: Το ζώο φέρεται να είναι πολύ μεγαλύτερο των 50 πόντων και κατά πολύ υψηλότερο από τον κρητικό αγριόγατο, ενώ δεν δείχνει να ενοχλείται ή να φοβάται στη θέα ανθρώπων. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως πρόκειται για αιλουροειδές που το μήκος του ξεπερνάει το 1 μέτρο και τους 70 πόντους ύψος, δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει περίπτωση να το μπερδέψαν με σκύλο ή κάποιο άλλο ζώο, ενώ τις περισσότερες φορές που το είδαν ήταν σε χαμηλά σημεία, κοντά στη θάλασσα.

Οι αρχές προχωρούν τις έρευνες με κάθε επιφύλαξη για τα λεγόμενα και συνιστούν ψυχραιμία, καθώς μην έχοντας απτά στοιχεία ή φωτογραφίες δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα υπερβολής στις μαρτυρίες. Ζήτησαν από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, να μην πανικοβάλλονται και να μην προσπαθήσουν να το παγιδεύσουν.

Το δασαρχείο τοποθέτησε κάμερες υπέρυθρης λειτουργίας με «δολώματα» από κομμάτια κρέατος σε μια προσπάθεια αποτύπωσης του μυστηριώδους αιλουροειδούς. Από φωτογραφίες που έβγαλε στο σημείο ερευνών ο γ.γ. της Ε.Δ.Ε.Α.Κ., Κος Γιάννης Δασκαλάκης, μπορούμε να διακρίνουμε ευμεγέθες ίχνος πατήματος, το οποίο διευκρίνησε σε σχετική ερώτηση μας, πως πιστεύει πως είναι ζώου, αλλά σίγουρα όχι σκύλου.

Το ίχνος, όπως διακρίνεται στη φωτογραφία, έχει το 1/3 του μεγέθους του διπλανού αποτυπώματος γυναικείου παπουτσιού, είναι δηλαδή κατα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα άφηνε ένας κρητικός αγριόγατος! Αλλά πιθανά πολύ μικρότερο από αυτά που θα άφηνε ένα άγριο ζώο, όπως π.χ. μια τίγρης, που συχνά εικάζεται πως είναι το αιλουροειδές, καθώς αρκετοί έκαναν λόγο για άγριο ζώο, που εισήχθει παράνομα και πιθανότατα εγκαταλείφθηκε όπως ο Σήφης, ο κροκόδειλος που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. πέρυσι το καλοκαίρι, πάλι στην Κρήτη. Οι φόβοι να εξελιχθεί και αυτό το θέμα σε «τσίρκο» με συρροή επίδοξων «θεατών» που θέλουν να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους αυξάνονται, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική φύση του ζώου, μέχρι να βρεθούν περισσότερα στοιχεία.

Η Διεύθυνση Δασών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Σε επικοινωνία που είχαμε με επιχειρηματία της περιοχής, ο φόβος είναι αυξημένος, τις συζητήσεις μονοπωλεί το θέμα και οι μαρτυρίες των συγχωριανών φέρονται να είναι ταυτόσημες.

Οι αρχές τους ζήτησαν να μην προσπαθήσουν να το πλησιάσουν, αν και κάποιοι βγήκαν σε περιπολία αναζήτησης τις προηγούμενες μέρες. Απόμένει να καταγραφούν εικόνες από τις κάμερες του δασαρχείου για να ληθεί το μυστήριο και να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή απομάκρυνση του, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

1.1 1 2

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Αυτοί εκει κάτω έχουν λαλήσει.Αφήστε τους στη μούρλια τους.Τώρα βλέπουν τίγρη,αύριο θα λένε οτι είδαν το μινώταυρο.Η πλάκα είναι οτι τα πιστεύουν κιόλας (βλέπε Τσούτσουρας)

  2. στο 4:33 τη σημαια της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ δεν την ειδες;
    ΞΥΠΝΑ ΤΟΝ ΧΙΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΥΤΑΝΑ ΟΛΑ!

Comments are closed.