Η Εφορία έχει πλέον τη δυνατότητα να κατάσχει οποιοδήποτε ποσό βρει στον τραπεζικό λογαριασμό υπερήμερου οφειλέτη, ο οποίος δεν έχει ενταχθεί σε ρύθμιση.
Η κατάσχεση γίνεται αυτόματα και χωρίς προειδοποίηση, μόλις μπουν στο λογαριασμό χρήματα από οπουδήποτε – ακόμη και από σύνταξη.
Ο οφειλέτης έχει μία μόνο δυνατότητα για να γλιτώσει κάποια χρήματα: Να δηλώσει στο taxisnet έναν τραπεζικό λογαριασμό του, από τον οποίο η εφορία δεν θα επιτρέπεται να κατάσχει καταθέσεις μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.
Τι ισχύει για μισθούς-συντάξεις
Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα.
Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ.
Αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ολόκληρου του ποσού άνω των 1.500 ευρώ. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.
Αποφασίζει ο έφορος
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει τυπικά το δικαίωμα να διατάξει κατάσχεση ακινήτων – ή ακόμη και της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, για την οποία δεν προβλέπεται καμία προστασία από το νόμο. Συνήθως όμως το μέτρο αυτό λαμβάνεται για οφειλές ύψους πολύ μεγαλύτερου των 500 ευρώ.
Κατά την κρίση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή άλλης υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την είσπραξη της οφειλής, μπορεί επίσης να γίνει κατάσχεση:
- κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη (Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής κλπ).
- χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων (μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κλπ).
Για την κατάσχεση χρημάτων δεν απαιτείται καμία προειδοποίηση. Σε περίπτωση κατά την οποία η εφορία αποφασίσει να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου, πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης υποχρεούται να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση, με την οποία του υπενθυμίζει την υποχρέωση καταβολής της οφειλής και του δίνει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για εξόφληση ή υπαγωγή σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.