Δυσάρεστες προβλέπονται οι εξελίξεις..
Η ώρα της κρίσης για το ασφαλιστικό έφτασε. Τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν χάσει περί τα 14 δισ. από το PSI. Η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 30% και τα πράγματα δείχνουν μαύρα.
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τα ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία υπέστησαν τεράστια βλάβη από το περιβόητο PSI, το οποίο κόστισε περί τα 14 δισ. ευρώ από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά. Συγκεκριμένα τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ χάθηκαν λόγω της διαδικασίας του PSI, καθώς ο κοινός λογαριασμός που υπήρχε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο εναπέθεταν υποχρεωτικά τις αποταμιεύσεις τους τα Ταμεία «κουρεύτηκε» σε ποσοστό αρχικά κατά 53%. Σε απόλυτους αριθμούς χάθηκαν 7,31 δισ. από το κοινό κεφάλαιο και άλλα 1,2 δισ. από το δεύτερο κύμα κουρέματος (PSI 2) που έλαβε η χώρα δύο μήνες μετά το πρώτο κούρεμα (τον Φεβρουάριο του 2012). Στις απώλειες αυτές θα πρέπει να προστεθούν και απώλειες 3,39 δισ. ευρώ από το κούρεμα των ομολόγων στα οποία είχαν επενδύσει τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από τα παραπάνω στοιχεία καθίσταται σαφές ότι το PSI επέφερε καίριο χτύπημα στην ευρωστία των Ταμείων, τα οποία είχαν ήδη πρόβλημα βιωσιμότητας. Και καθώς το ασφαλιστικό σύστημα ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν πως δεν άκουγαν ήταν φυσικό επακόλουθο τα προβλήματα των Ταμείων να διογκωθούν. Και είναι αναγκασμένη η σημερινή κυβέρνηση να πάρει δύσκολες, ομολογουμένως αποφάσεις, υλοποιώντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και δημιουργώντας ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Και απαιτούνται βαθιές τομές και γενναίες αποφάσεις προκειμένου να καταβάλλονται συντάξεις και στις επόμενες γενεές.
Η αντιπολίτευση επιμένει, σε αυτή τη φάση, να χρησιμοποιεί το Ασφαλιστικό με πολιτικούς όρους, επιδιώκοντας ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, είτε το αποφεύγει ώστε να μην επωμιστεί πολιτικό κόστος, αν και το ζήτημα αποτελεί θέμα εθνικής συνεννόησης, με δεδομένο ότι οι ήδη η μη-λύση του έχει επιφέρει σωρευτικές μειώσεις έως και 45% την τελευταία 5ετία.
Σε αυτή τη φάση και με την κυβέρνηση αναγκασμένη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για την επίλυση του ζητήματος που σέρνεται από την αρχή της κρίσης το 2010, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έχουν νομοτελειακά μερίδιο της ευθύνης και γνώση της κατάστασης δεν θα μπορέσουν να αποδράσουν από το ραντεβού με την ιστορία.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας αρνούμενο την πολιτική συνεννόηση επί συγκεκριμένων ζητημάτων επιτρέπει τις διαρκείς εξωθεσμικές παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων καθώς στέλνει μήνυμα ανωριμότητας, υποσκάπτοντας θέσεις και αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική πολιτική.
Επομένως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε, εκτός από το να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, να δώσουν τις δικές τους εναλλακτικές επιλογές και τις αντιπροτάσεις τους. Εξάλλου, όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι ψήφιζαν το καλοκαίρι το τρίτο πακέτο στήριξης, για να μην οδηγηθεί η χώρα, όπως λένε, έξω από την Ευρωζώνη, γνώριζαν πως το ασφαλιστικό ήταν μέσα στις δεσμεύσεις και πως οι δανειστές αυτή τη φορά δεν θα δεχθούν να μετατεθεί για αργότερα η λύση του. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει αυτή τη φορά τα κόμματα να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το πολιτικό και να δώσουν το μήνυμα στους ευρωπαίους αλλά κυρίως στο Βερολίνο πως για τον ασφαλιστικό υπάρχει κοινή γραμμή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.